Flamingo's

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flamingo's
Phoenicopteridae

Flam.greater.600pix.jpg

Leefgebied Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika, Oceanië, Zuid-Azië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika
Leefomgeving (ondiep) Water, vaak zeeën, meren of rivieren.
Behoort tot de Vogels

Flamingo range.png

Portaal Portal.svg Biologie

Flamingo's zijn een groep dieren. Het is een familie (soort groep) van de vogels. De groep flamingo's bestaat uit zes soorten. Het DNA van de flamingo komt overeen met die van de futen en duiven. Vaak wordt gedacht dat het DNA overeenkomt met dat van een ooievaar, toch is dit niet zo.

Beschrijving

Flamingo's zijn zo'n 1.40 tot 1.75 lang. Deze lengte is van de snavel tot de staart. Veel mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes Flamingo's wegen ongeveer 2 kilo en ze kunnen tientallen jaren oud worden. De kleur van de flamingo's is meestal roze of rood. Als een flamingo wordt geboren, is hij lichtgrijs. In veel dierentuinen zijn flamingo's niet roze of rood, maar heel licht roze. Dit komt doordat veel dierentuinen aan hun flamingo's geen krabbetjes of garnalen geven. In de krabbetjes en garnalen zit het stofje caroteen. Hierdoor worden de veren roze. Veel dierentuinen zijn daarom ook de voeding aan het aanpassen. De ogen van de flamingo zijn lichtgeel en klein. Daarnaast hebben de vogels een lange nek en een paar lange poten.

Voedsel

Flamingo's eten per soort verschillend. Veel kleine Flamingo's eten algen en de grotere Flamingo's eten krabbetjes, weekdieren en wormen. Het voedsel van de Flamingo wordt met de snavel uit het water gehaald. Hun snavel is net een filter. Hierin wordt het eten vastgehouden en het zand en water weggehaald. Hiervoor nemen Flamingo's met hun hoofd ondersteboven een hap water.

Voortplanting

De draagtijd van een Flamingo is 30 dagen. Ze krijgen één jong per keer.

Bedreigd?

De flamingo is niet bedreigd. De kleine flamingo staat als bijna bedreigd sinds 2004.

Een poot

Veel Flamingo's staan op één poot. Dit is niet omdat ze maar één poot hebben, maar omdat dit minder energie kost. Ook regelen ze zo hun lichaamstemperatuur. Met de poot waarin ze mee in het water staan, koelen ze het lichaam mee af. De andere poot wordt dan verwarmd. Met twee poten in het water wordt de lichaamstemperatuur te laag. Ook is het handig als flamingo's in de modder wegzakken. Dan hebben ze een tweede poot om zichzelf op te hijsen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten flamingo's. Deze zijn verdeeld in 3 geslachten. Hieronder vindt je de soorten:

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Flamingo%27s&oldid=792748"