Ernstige meervoudige beperking

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Een ernstige meervoudige beperking (EMB) betekent dat iemand zowel een ernstige verstandelijke beperking als een lichamelijke beperking heeft. Deze mensen begrijpen vaak net zoveel als een baby en kunnen niet praten. Hierdoor communiceren ze niet met woorden, maar met geluiden, gezichtsuitdrukkingen en spieraanspanningen. Vaak zitten deze mensen in een rolstoel, doordat ze slechte zintuigen of gezondheidsproblemen hebben.

Leven met ernstige meervoudige beperking

Mensen met een ernstige meervoudige beperking ijn volledig afhankelijk van de zorg van anderen. De geboorte van zo'n kind heeft grote gevolgen voor het gezin. Ook als de ernstige meervoudige beperking op later leeftijd ontstaat, verandert er veel in het leven van naasten. Omdat de familie heel veel moet zorgen, heeft het ook emotioneel veel impact op het gezin.

Ontwikkeling van EMB

Hoewel het wel met kleine stapjes gaat, ontwikkelen kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking zich wel. Het kost wel veel tijd en inspanning voor zowel het kind als de begeleider. De meeste kunnen wel lachen, geluiden maken, trappelen en genieten van muziek.

Communicatie en EMB

Communiceren met iemand die EMB heeft is moeizaam, omdat ze vaak niet kunnen praten, moeilijk bewegen en soms ook slecht zien en horen. Toch kan je wel contact met ze maken, maar dit kost veel tijd. Je leert gezichtsuitdrukkingen, gebaren en bewegingen van je kind en zo communiceer je met je kind.

Wonen met EMB

Mensen met EMB kunnen niet zelfstandig wonen. Soms nemen de ouders de zorg op zich en woont het kind thuis. Soms wordt het zo zwaar dat het beter is om het kind uit het huis te laten gaan. Hij of zij gaat dan in speciaal zorgtehuis wonen met andere mensen met EMB.

Dagelijks leven van EMB

Tegenwoordig wordt er gefocust wat de genen nog wel kunnen. Daarop wordt dagbesteding op in gericht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ernstige_meervoudige_beperking&oldid=729993"