Energie uit aardolie
Uit aardolie kan men energie verkrijgen waarop verschillende apparaten en machines lopen.
Hoe?
Olie wordt vooral gebruikt als brandstof voor voertuigen en om elektriciteit op te wekken in een krachtcentrale. Om olie te vinden moet je soms diep in de aarde of de zeebodem doordringen. Dit gebeurt met speciale boorinstallaties. Dit is soms gevaarlijk en moeilijk werk.
Waar?
Aardolie is op heel veel plaatsen in de wereld te vinden. Bekende plaatsen zijn het Midden-Oosten, de Noordzee, Rusland, Afrika en Amerika.
Als de olie gevonden is en daarna naar bovengehaald wordt, begint de olie aan een wonderlijke reis. In een raffinaderij wordt de ruwe olie verder behandeld. Zo verkrijgt men stookolie, benzine of kerosine. Aardolie wordt ook gebruikt om andere producten te maken : asfalt, plastiek, geneesmiddelen, schoonmaakmiddelen,… . Je kunt het zo gek niet bedenken of het is van aardolie gemaakt. Je kunt gerust stellen dat aardolie één van de belangrijkste stoffen op aarde is.
Kostprijs?
De internationale prijs voor een vat (250 liter) op 17 april 2007 was 66.34 dollar (€48,58).
De voordelen en nadelen?
De voordelen van aardolie zijn dat het makkelijk te transporteren is via pijpleidingen en mammoettankers Het is meestal eenvoudig uit de grond te halen.
De nadelen zijn dat aardolie niet herbruikbaar is, het als politiek machtsmiddel kan gebruikt worden omdat het maar op bepaalde plaatsen gevonden wordt en dat ongelukken bij transport milieu rampen veroorzaken.
De toekomst?
Van de olievelden in de omgeving van de Noordzee en het Midden-Oosten wordt verwacht dat zij nog twintig jaar tot veertig jaar in productie zullen blijven.De speurtocht naar nieuwe olievelden, op land en op zee, blijft doorgaan. Maar net als alle andere fossiele brandstoffen zal het ooit opgeraken.