Endemie (geneeskunde)
In het geval van besmettelijke (infectie) ziekten noemt men een ziekte een Endemie of Endemisch als de ziekte blijft bestaan in een bepaald gebied (stad, provincie, land) zonder een drastische toename van het aantal ziektegevallen dus bij een endemische ziekte blijft het aantal besmettingsgevallen constant doordat het wordt gecompenseerd als er een patiënt sterft of juist geneest.
Als het aantal ziektegevallen blijft stijgen en na een tijd heel erg daalt, dan is er geen sprake van een endemie maar van een epidemie. Een epidemische ziekte kan verdwijnen maar ook een endemie worden na een verloop van tijd.
Voorbeelden
De normale seizoensgriep, veroorzaakt door een influenza virus. Er vallen gemiddeld 200.000-600.000 doden per jaar door de gewone seizoensgriep met een gemiddelde mortaliteit van 0.1%, dus gemiddeld raken 200 tot 600 miljoen mensen besmet met influenza per jaar. Ook zijn verschillende kinderziekten en malaria een endemie. Malaria komt niet zo vaak voor in Europa omdat er geen malariamuggen leven in Europa dus de malariagevallen zijn uitsluitend geïmporteerde gevallen.
De pest was tussen 1300 en 1800 een endemie in Europa, Lepra was ook een endemie.
In bepaalde gebieden van India is Cholera endemisch.