Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Drie filosofen uit Milete

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Thales, Anaximander en Anaximenes zijn de drie bekendste Griekse filosofen uit de School van Milete. Als natuurfilosofen waren zij op zoek naar de oerstof waar alles was uit ontstaan.

Thales (geboren ca. 620 v.Chr.)

De eerste filosoof is Thales uit de Griekse kolonie Milete in Klein-Azië, nu in Turkije gelegen. Hij maakte veel reizen. Zo wordt verteld dat hij de hoogte van een piramide in Egypte opmat door de schaduw van de piramide te meten precies op het moment dat zijn eigen schaduw even lang was als hijzelf. Het is hem kennelijk ook gelukt de zonsverduistering in het jaar 585 voor Christus te voorspellen. Thales dacht dat water de oorsprong van alles was. Het is bovendien waarschijnlijk dat Thales heeft nagedacht over de vraag hoe water in ijs en waterdamp kan veranderen, om vervolgens weer tot water te worden.

Anaximander (610 v.Chr.-546 v.Chr.)

De volgende filosoof uit Milete is Anaximander, een leerling van Thales van Milete die astronomie, geografie en biologie bestudeerde. Hij dacht dat onze wereld slechts een van vele werelden was, die ontstonden en vergingen in iets wat hij het ´grenzeloos onbepaalbare´ noemde. Dan kon de oerstof dus geen gewoon water zijn, maar iets onbepaalbaars.

Anaximenes (ca. 585-525 v.Chr.)

Een derde filosoof uit Milete is Anaximenes (ca. 570-526 v.Chr.), een vriend en leerling van Anaximander. Hij dacht dat de oerstof van alle dingen lucht of nevel moest zijn. Anaximenes kende natuurlijk de leer van Thales over het water. Maar waar komt het water vandaan? Anaximenes dacht de water samengeperste lucht was. Als je het water nog verder samenperst, wordt het aarde, dacht hij. Zo veronderstelde hij ook dat vuur verdunde lucht moest zijn. Volgens Anaximenes ontstonden aarde, lucht, vuur en water om leven te doen ontstaan. Hij deelde dus de opvatting van Thales dat er een oerstof moest zijn, die aan alle veranderingen in de natuur ten grondslag lag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Drie_filosofen_uit_Milete&oldid=475626"