Draak (zeilboot)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Draak
Dragon (keelboat).svg
Boot informatie
Lengte 8,90 m
Lengte_waterlijn 5,66 m
Breedte 1,95 m
Diepgang 1,20 m (vaste kiel)
Massa 1.700 kg
Bemanning 2–4 personen
Materiaal_romp Karveel hout, glasvezel, Koudgevormd multiplex,

Composiet materiaal

Materiaal_rondhout
Sw
Rya pn 986
Status Voormalige Olympische klasse (1948-1972)
Tuigage Bermuda-tuig
Zeiloppervlakte
Grootzeil 16,0 m2
Fok
Genua 11,7 m2
Spinnaker 23,6 m2
Gennaker
Organisatie
Architect Johan Anker
Jaar 1929
Dragon insigna.svg
Klasse symbool Draak
Website
https://dragonclass.nl/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De Dragon is een kielboot in één ontwerp, ontworpen door de Noor Johan Anker in 1929. In 1948 werd de Dragon een Olympische klasse, een status die hij behield tot de Olympische Spelen van München in 1972. De lange kiel en elegante meterbootlijnen van de Dragon zijn ongewijzigd gebleven, maar tegenwoordig worden Dragons gebouwd met behulp van de nieuwste technologie om de boot duurzaam en gemakkelijk te onderhouden te maken. De glasvezel- constructie werd in 1973 geïntroduceerd en de tuigage is regelmatig bijgewerkt.

De Dragon-klasse is actief vertegenwoordigd in meer dan 26 landen op 5 continenten. In 2004 waren er 1.444 boten geregistreerd en het aantal boten dat gemiddeld per jaar wordt gebouwd is 45. Er zijn er nog veel meer die worden gebruikt voor recreatiezeilen. De Wereldkampioenschappen worden elk oneven jaar gehouden en de Europese Kampioenschappen worden jaarlijks gehouden. De Gold Cup, die alleen in bepaalde gespecificeerde Europese landen kan worden gehouden, is uniek omdat alle zes de races meetellen. Het evenement wordt jaarlijks gehouden en trekt vaak meer dan 100 inzendingen, meestal beginnend in één vloot.

Een sterke Klassenvereniging beheert de klassenregels zorgvuldig om veiligheid, hoge kwaliteit en uniformiteit te waarborgen. Stand van de Rondhouten (masten) en zeilen hebben de mogelijkheid om tijdens het racen aan te passen, waardoor een bekwame bemanning de boot kan optimaliseren voor alle omstandigheden. Gewichtslimieten voor de bemanning zorgen ervoor dat de Dragon met succes kan worden gevaren door verschillende leeftijden en zowel mannen als vrouwen. Het is mogelijk om de Draak achter veel voertuigen te slepen. Er kan tegen boten van andere klassen worden geracet, met een Portsmouth Yardstick - handicap van 986  of een D-PN van 89,5. Een handicap is een getal die voor ieder type boot beschikbaar is en wordt gebruikt als er verschillende typen vaartuigen in een wedstrijd tegen elkaar varen (bijvoorbeeld bij een watersportvereniging). Het getal wordt vermenigvuldigd met de tijd zodat er een eerlijke uitslag ontstaat.

Klasse vereniging

De International Dragon Association (IDA) werd opgericht op 31 oktober 1961 met Londen als hoofdkwartier. De belangrijkste doelstellingen van de IDA zijn:

 • Om de belangen van de International Dragon Class te behartigen in alle landen waar met Dragons wordt gevaren en om de Class in nieuwe landen te introduceren.
 • Verantwoordelijk zijn voor het beheer van de klassenregels en het coördineren van voorstellen voor regelwijzigingen ter overweging door de International Sailing Federation (ISAF).
 • Om ervoor te zorgen dat de klas zijn "Internationale" status behoudt door te voldoen aan de criteria die zijn aangenomen door de ISAF.
 • Het coördineren en selecteren van locaties voor de volgende internationale kampioenschappen:
  • Wereldkampioenschappen
  • Europese kampioenschappen
  • Gouden bekers
 • Om regelmatig nieuwsbrieven te maken met informatie over de Klasse en de activiteiten van de IDA voor verspreiding onder alle Dragon-zeilers over de hele wereld.
 • Het lidmaatschap staat open voor National Dragon Class Associations.

Links

Een Draak uit 1936
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Draak_(zeilboot)&oldid=749887"