Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Dolly Parton

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dolly Rebecca Parton (19 januari 1946, Tennessee) is een Amerikaanse Country zangeres, die wereldberoemd werd door liedjes als: I Will Always Love You, Jolene en 9 to 5. Ook zong ze veel liedjes met de Amerikaanse zanger Kenny Rogers waaronder een cover van de wereldhit We've got Tonight.

Levensverloop

Dolly werd als 4e kind geboren is een gezin van 12 kinderen Haar ouders zijn Robert Lee Parton en Avie Lee Owens. Haar elf broers en zussen zijn Willadeene (dichter), David, Denver, Bobby, Stella (zangeres), Cassie, Larry (kort na de geboorte overleden), Randy (zanger), de tweeling Floyd (liedjesschrijver) en Freida (zangeres), en Rachel (actrice, getrouwd met Richard Dennison). Ze groeide op in "the Middle of Nowhere", bij een tabaksboerderij. Toen ze 12 jaar was kwam ze voor het eerst op de regionale televisie een jaar later maakte ze een album, bij een maatschappij die alleen maar in de omliggende gebieden de platen uitgaf.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dolly_Parton&oldid=401840"