Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Doge

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doge was de titel van een aantal staatshoofden van Venetië, Genua, Amalfi en Senarica. Deze liggen allemaal in Italië. Een doge werd gekozen door de rijke mensen in de stad. Doge komt van het Latijnse dux waar ook hertog van komt. Hertog lijkt natuurlijk niet op dux maar in het Engels is een hertog duke. Dat komt toch aardig in de buurt. De doge had aan ongeveer het einde van de 13e eeuw al bijna geen macht meer. Hij moest zich aan heel veel regels houden Een paar waren:

  • Brieven van de paus en vorsten aan hem mocht hij niet zelf openen
  • Hij mocht z'n stad niet verlaten
  • Hij mocht geen familie laten trouwen met vorsten

Zo kwam het dat de eens zo machtige doge steeds meer een marionet van de rijke burgers werd. Ook al woonden hij in een prachtig paleis, had hij een prachtig schip en mooie kleren. Macht had hij niet. In Venetië trouwde tijdens Pinksteren de doge altijd met de zee. Dat deed hij door vanaf z'n eigen schip een ring in de zee te gooien. Als de ring ooit weer werd terug gevonden dan zou er een ramp plaatsvinden in Venetië. De doge-ring van Venetië van Thea Beckman gaat hierover.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Doge&oldid=638456"