Digitale radio

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Digitale radio is de aanduiding voor een nieuwe zendtechniek, waarbij het radiosignaal niet meer analoog (zoals bij AM- en FM-ontvangst), maar digitaal is. De kwaliteit is door het ontbreken van ruis en andere storing zelfs nog beter dan FM. Er zijn plannen om de FM-uitzendingen op termijn uit te faseren (geleidelijk te beëindigen).

Door de lucht of via de kabel

Het digitale zendsignaal wordt via de ether (dus door de lucht) verstuurd of via de kabel. In het eerste geval is voor de ontvangst een digitale radio nodig. In het tweede geval kan het signaal via de tv of de versterkerinstallatie worden beluisterd. Dan moet je wel digitale tv- en radio-uitzendingen kunnen ontvangen. De ontvangst van digitale zenders is afhankelijk van het aanbod door de omroep of de kabelmaatschappij en blijft dus, in tegenstelling tot de ontvangst van analoge zenders, vooralsnog beperkt.

DAB+

Het zal wel niemand verbazen, dat er sinds het invoeren van digitale radio (zo'n 20 jaar geleden) allerlei standaarden (zendtechnologieën) zijn ontwikkeld volgens welke de ontvangst plaatsvindt. Dat verschilt van land tot land en zelfs van omroep tot omroep. In Nederland is de laatste standaard DAB+ (digital audio broadcasting), de opvolger van DAB.

De digitale radio's zijn niet zo duur. Je hebt ze al voor een paar tientjes. De meeste zijn geschikt voor zowel digitale ontvangst als FM.

Weblink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Digitale_radio&oldid=613717"