Deutschhaus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het paleis vanaf de voorkant.

Het Deutschhaus, Deutschordenshaus of Deutschordenskommende is een paleis in de Duitse stad Mainz. Het gebouw ligt aan de Rijn. Het paleis ligt in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en hier zetelt ook het parlement van die deelstaat. Het paleis bestaat uit een hoofdgebouw en twee vleugels met voor het hoofdgebouw een binnenplaats. Aan de voorkant is de binnenplaats open.

Geschiedenis

Het paleis vanaf de Rijn.

Het Deutschhaus werd ontworpen door de Duitse architect Anselm Franz von Ritter zu Groenesteyn. Het werd gebouwd in opdracht van de aartsbisschop Frans Lodewijk van Palts-Neuburg. Het paleis werd gebouwd tussen 1729 en 1740. Het was toen het paleis van de grootmeester van de Duitse Orde. In 1732 stierf de grootmeester, waardoor hij nooit in het paleis heeft gewoond. In 1793 kwam voor het eerst het eerste democratische parlement bij één. Dit heette het Rheinisch-Deutscher Nationalkonvent. Op 18 maart werd Republiek Mainz uitgeroepen. Hierna werd het het paleis van de Oostenrijkse aartshertog Karel van Oostenrijk-Teschen. Door de Vrede van Campo Formio werd Mainz en zo ook het paleis, onderdeel van Frankrijk. Van 1798 zetelde het parlement van het departement Mont-Tonnerre. Napoleon Bonaparte is 9 keer in Mainz geweest en overnachtte elk van de 9 keer in het paleis. Hij wilde het Deutschhaus ombouwen tot keizerlijk paleis. In 1815 werd Napoleon verslagen en volgens het Congres van Wenen behoorde het paleis tot het groothertogdom Hessen-Darmstadt. Het werd hierna gebruikt als paleis voor de hertog van het land. In 1870 werd het paleis gebruikt door het leger van Pruisen in Frans-Pruisische Oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd. Alleen de buitenste muren stonden nog staan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gerestaureerd. Op 18 mei 1951 werd het gebouw geopend en zetelde het parlement van Rijnland-Palts ervan toen in. In 1999 werd naast het paleis een kantoorgebouw gezet, omdat er te weinig ruimte was in het gebouw voor alle leden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Deutschhaus&oldid=498172"