Dennis Bergkamp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dennis Bergkamp bij Ajax

Dennis Nicolaas Maria Bergkamp is op 10 mei 1969 geboren in Amsterdam. Zijn ouders waren enorme voetbalfans, hij is dus ook vernoemd naar een favoriete voetballer van zijn ouders: Denis Law uit Schotland. Op school deed Dennis het ook erg goed. Na zes 6 jaar stond trots met zijn VWO diploma in zijn hand.

Dennis Bergkamp in actie voor Oranje

Zijn club carriere

Hij is begonnen met voetbal bij de club Wilskracht/SNL.Bij deze club heeft hij tot zijn twaalfde gespeeld, toen werd hij gescout voor Ajax. In 1986 liet Johan Cruijff hem debuteren bij het eerste van Ajax tegen Roda JC.Hij speelde vaak met Marco van Basten in de spits bij Ajax. Hij heeft in de tijd dat hij bij Ajax speelde 122 doelpunten in 239 wedstrijden gescoord, ook is hij drie keer topscorer en twee keer speler van het jaar geworden. Hij heeft zeven jaar bij Ajax gespeeld en is toen naar AC Milan gegaan. In Italië vielen zijn prestaties tegen, hij scoorde veel minder en na 2 jaar vertrok hij dan ook weer, nu naar Arsenal.

Zijn start bij Arsenal was heel moeizaam. Hij scoorde in zijn eerste zeven wedstrijden maar 1 doelpunt. Langzamerhand begon hij beter te spelen samen met Ian Wright. Nu stijgt zijn populariteit enorm onder de fans van Arsenal. Vooral zijn schitterende acties en mooie doelpunten maken indruk. Grote namen zoals Robin van Persie en Thierry Henry geven aan veel van hem geleerd te hebben.


Zijn interland Carrière

Voor het Nederlands elftal is hij ook heel belangrijk geweest. In 1990 maakte hij zijn debuut voor het Nederlands elftal tegen Italië. Zijn hoogtepunt was het doelpunt tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK, doordat doelpunt ging Jack van Gelder op een geweldige manier uit zijn plaat. Hij speelde 10 jaar voor het nederlands elftal, speelde 79 interlands en scoorde 37 doelpunten.

Dennis Bergkamp is uitgeroepen tot beste internationel van de afgelopen 25 jaar, daar door krijgt hij ook een beeld in de oranje eren galerij. Ook zat hij in het elftal van de eeuw samen met: Johan Cruijff, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Abe Lenstra, Johan Neeskens, Faas Wilkes, Piet Keizer, Willem van Hanegem, Edwin van de Sar, Ruud Krol en bondscoach Rinus Michels.

Ook is hij opgenomen in de lijst van 100 van de FIFA. Op de lijst van 100 staan de 100 beste voetballers aller tijden.

Dennis Bergkamp

Trainers Carrière

In 2010 keerde hij terug bij Ajax. Hij trainde de D2 van Ajax in het seizoen 2010-2011. Vanaf het seizoen 2011-2012 werd hij assistent van Frank de Boer, de coach van het eerste van Ajax. Samen met Hennie Spijkerman en Carlo L'ami ( keeperstrainer)assisteert hij al tot de dag van vandaag Frank de Boer. Met zijn vieren hebben ze Ajax naar veel mooie successen geleid, met als hoogtepunt 4 landstitels op een rij.


Zijn FIFA carriëre

In FIFA Ultimate Team is Dennis Bergkamp uiteraard ook heel erg gewild. Hij is zelfs benoemd tot een legend en kost op zijn laagst 6.699.000 FIFA coins. De legend kaarten zijn de zeldzaamste spelers uit het spel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dennis_Bergkamp&oldid=464268"