Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Demografisch transitiemodel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Demografische transitie.svg

Het demografisch transitiemodel of demografisch revolutiemodel is een model dat het geboortecijfer en sterftecijfer laat zien van de bevolking van een land of gebied naar mate de welvaart toeneemt.

Het model bestaat uit vier fases:

  • Pre-fase: het sterfte- en geboortecijfer zijn hoog en schommelen een beetje door honger en ziekten. de bevolking groeit een beetje, maar krimpt ook een beetje van tijd tot tijd. Er is veel armoede in het gebied. Veel landen in Afrika zitten in deze fase.
  • Fase 1: het sterftecijfer gaat omlaag. Door de toegenomen welvaart kunnen meer mensen de gezondheidszorg betalen en sterven er minder mensen aan ziekten. Ook kunnen mensen gezond eten betalen, waardoor minder mensen ziek worden en ook op oudere leeftijd eten hebben. Het geboortecijfer blijft echter hoog, waardoor de bevolking toeneemt. Landen als Indonesië zitten in deze fase.
  • Fase 2: Ook het geboortecijfer daalt door anticonceptie en het feit dat er minder kinderen nodig zijn. De bevolking groeit nog steeds, maar de snelheid van de groei neemt af. Voorbeelden van landen in deze fase is bijvoorbeeld China.
  • Post-fase: het sterfte- en geboortecijfer zijn beide laag. De bevolking groeit nauwelijks of krimpt zelfs. Er is sprake van vergrijzing. Dit is onder meer aan de hand in veel Europese landen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Demografisch_transitiemodel&oldid=602653"