Deepfake

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een acteur voor een groen scherm, lijkt na bewerking in een andere omgeving te staan

Deepfake (samentrekking van "deep learning" = zelf lerend en "fake" = nep) is een vorm van kunstmatige intelligentie waarbij men een (bekend) persoon middels bewerkte videobeelden iets kan laten zeggen, wat die persoon dus niet zelf heeft gezegd. Ook kunnen ze de stemmen van bekende zangers en zangeressen zo bewerken dat het lijkt of ze een nieuw nummer hebben uitgebracht, terwijl die personen er niet zelf aan meegewerkt hebben. Dit is zo bedrieglijk echt, dat je er in trapt. Op zich is de techniek heel knap. Je kunt zelfs de doden weer laten spreken op deze manier, maar het grote nadeel is dat het dus nep is en ze bijvoorbeeld belangrijke personen dingen kunnen laten zeggen die niet waar zijn. Dit soort nepnieuws kan grote gevolgen hebben.

Geschiedenis

Foto- en filmbewerking is al bijna net zo oud als het media zelf. Maar die technieken werden steeds beter. Zo schilderde men op een glasplaat de bovenkant van een oud Romeins stadion zoals het vroeger ooit was. De camera filmde het nog bestaande ruïne gedeelte van het stadion met acteurs door de glasplaat waardoor het leek alsof je er weer in vroegere tijden was.

Met de komst van de tekenfilm wist men getekende figuren te laten bewegen. Zelfs werd het mogelijk om tekenfilmfiguren samen met echte acteurs te laten bewegen in één en het zelfde beeld. Nog weer later volgde een camera de bewegingen van een acteur in een groene omgeving. De bewegingen zette de computer om naar hoe een nepfiguur moest bewegen. Die techniek is steeds verder uitgebreid en rond 2017 kon men al zoveel dat ze met iemands gezicht dingen konden laten zegen wat die persoon nooit zelf heeft gezegd. Dat is bedrog en ook een enorme inbreuk op de privacy van die persoon, want je neemt in feite de identiteit van iemand over.

Bedreiging

De techniek is misschien leuk in een videospel of film, maar als het als waarheid wordt gebracht in de samenleving, dan is dat kwalijk. Men kan slachtoffers zogenaamd verkeerde dingen laten doen, zeggen of in verkeerde omgevingen laten bewegen, dat dit schadelijk is voor die persoon. Helemaal schadelijk is het, als die persoon er mee gechanteerd wordt zo van: "Kijk, wij hebben deze beelden van jou, jij hebt dit gedaan".

Met dergelijke deinformatie kunnen mensen misleid worden.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Deepfake&oldid=819195"