Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Decius (keizer)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Decius leefde van 201 tot 251. Hij was een van de Soldatenkeizers. Hij was een tijd waarin het Romeinse Rijk steeds zwakker werd en de barbaren steeds meer stukken van het Rijk veroverden. Decius was keizer van 249 tot 1 juli 251. Hij is gestorven tijdens een veldtocht, waarbij zijn generaal Trebonianus hem in de steek liet. Deze Trebonianus zou later zijn opvolger worden.

Onder Decius hebben heftige christenvervolgingen plaatsgevonden. Decius geloofde dat de goden zich tegen het Romeinse Rijk hadden gekeerd omdat het steeds slechter ging. Hij dacht dat het kwam omdat het aantal christenen steeds maar bleef toenemen, ondanks de discriminatie van de christenen. Toen er ook nog een plaag uitbrak in het leger, ging hij actief over tot het vervolgen van christenen. Hij heeft onder andere paus Fabianus laten vermoorden en zijn opvolger paus Cornelius naar het werkkamp gestuurd, waar hij ook is gestorven. Ook Agatha van Sicilië is onder zijn bewind vermoord.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Decius_(keizer)&oldid=631625"