Death Valley

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Death Valley (Engels voor: Dodenvallei) is een dal in de Verenigde Staten. Het ligt in de staat Californië en is omringd door bergen. Het dal behoord tot de Mojavewoestijn. In Death Valley is het extreem droog en een bekend, niet te verklaren verschijnsel hier zijn stenen die tonnen wegen die zich verplaatsen op onverklaarbare wijze. In Death Valley zijn ook zoutvlakten, canyons, zandduinen en rotsformaties. Death Valley is ongeveer een derde van Nederland.

Geografie

Een uitzicht waarbij je het woestijnachtige karakter van de vallei goed kan zien.

Het dal kreeg zijn naam in de Gold rush. Deze naam werd verzonnen door immigranten die de vallei moesten oversteken. Ze splitsten in 2 groepen waarvan 1 volledig omkwam. De andere haalde het en wanneer ze de Vallei uitliepen zei een vrouw 'Goodbye, Death Valley'. In de jaren 1850 werd er goud en zilver in Death Valley gevonden dat werd vervoerd door muilezels.

Klimaat

Death Valley is de op één na droogste en heetste plek van heel Noord-Amerika. Er valt slechts zelden meer dan 50 mm regen per jaar. Het laagste punt in Death Valley heet Badwater en is een zoutmeer. Het warmste ooit gemeten in Death Valley is 56,7 graden.

Flora en fauna

Er leven nog steeds dieren en planten in Death Valley die zich door de jaren heen erg hebben moeten aanpassen. Een mooi voorbeeld hiervan is de kangoeroerat, een buideldier. Hij kan maanden zonder drinken overleven. In de zoute wateren hier komt een bijzondere vis voor; de killivis. Dit diertje bewijst dat het vroeger veel natter was in Death Valley. Al 10.000 jaar bestaat dit dier en is het in staat geweest te overleven. Ook is er de chuckwalla, een hagedis die zijn maag gebruikt als voorraadkamer voor moeilijker tijden.

Tijdsmomenten van toekenningen


Een panorama van Death Valley.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Death_Valley&oldid=594905"