Dalle aux Ammonites

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Digne-Les-Bains

Digne-les-Bains is een stadje in de Alpes-de-Haute-Provence in Zuid-Frankrijk. Het stadje is al eeuwenoud en was al in de eerste eeuw na Christus erg populair onder de Romeinen. Het stadje ligt op een ideale plek tussen 3 dalen en de zon schijnt er gemiddeld 300 dagen per jaar. Het oude stadscentrum is gebouwd rondom de kathedraal Saint-Jérôme. Deze kathedraal is in 1490 gebouwd en vormt het hart van de stad. Het oude centrum staat bekend om zijn kronkelende en steile straatjes.

Geologisch reservaat

Het gebied om de stad heen is een groot geologisch reservaat. Dat wil zeggen dat er op allerlei verschillende plekken fossielen zijn gevonden of kunnen worden gevonden. Het reservaat is met 150.000 hectare het grootste geologisch reservaat van heel Europa. Op sommige plekken kun je, zonder gereedschap, opzoek gaan naar fossielen, maar er zijn ook plekken waar dit verboden is. Zoeken kan bijvoorbeeld langs de kant van de weg, waar stenen zijn afgebrokkeld.

Dalle aux Ammonites

Vlakbij de stad is het spectaculaire Dalle aux Ammonites te zien. Op een grote rotswant zijn enorm veel grote en kleine ammonieten te zien. Sommige zijn zelfs zo groot als een autowiel. Deze Ammonieten komen uit het Jura tijdperk en zijn ongeveer 190 tot 199 miljoen jaar oud. Er is plek om de auto te parkeren en de gehele want rustig te bekijken.

Ammonitenfelsen-Bes-Tal1.jpg

Musée Promenade

Het museum staat helemaal in het teken van de archeologie rond Digne-Les-Bains. Het museum ligt boven op de berg is wordt al ver buiten de stad aangegeven.

verdere vindplaatsen

Vanuit Digne-Les-Bains is het ongeveer 15 kilometer naar het Noorden, waar er meer interessante punten en kloven te vinden zijn. In Barles zijn onder andere vogelsporen uit het Mioceen tijdperk gevonden en plantenfossielen uit het carboon tijdperk.

Ten zuidwesten van Digne-Les-Bains zijn er fossielen en mineralen te vinden bij de Col de Corobin. Deze zijn na de col aan de rechterkant van de weg te vinden op diverse hellingen. Het gaat hier om ammonieten en belemnieten uit het Jura tijdperk

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dalle_aux_Ammonites&oldid=764392"