Crashtender

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een crashtender

Een crashtender, ook wel blusreus genoemd, is een speciaal type brandweerwagen dat wordt ingezet bij vliegtuigbranden, een grote flatbrand of een andere grote brandhaard.

Het voertuig wordt voornamelijk op luchthavens ingezet bij de bestrijding van de gevolgen van ongevallen met vliegtuigen. Het is een type brandweerwagen met een zeer specifiek doel. De krachtige motor zorgt ervoor dat dit zware voertuig binnen zeer korte tijd op de plaats van een incident kan zijn. Crashtenders beschikken vaak over 2 dieselmotoren, één voor het rijden, de andere voor de aandrijving van de pomp. Exemplaren met één motor beschikken doorgaans over een powerdivider. Deze voertuigen kunnen daardoor rijden en blussen tegelijk.

Normaal gesproken zijn er meerdere blusmiddelen aan boord van het voertuig, waarvan de meestvoorkomende zijn:

  • Water
  • Poeder
  • Dakspuit
  • Dakmonitor

Op een crashtender zit een hele grote camera, waarmee ze door het vliegtuig boren en dan binnen kijken of het daar nog brandt en of er nog slachtoffers liggen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Crashtender&oldid=793124"