Hernán Cortés

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Cortes)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Hernán Cortés

Hernán Cortés de Monroy Pizarro Altamirano, marqués del Valle de Oaxaca (1485 te Medellín – 2 december 1547 te Castilleja de la Cuesta) was een Spaanse conquistador.

Hernán is vooral bekend vanwege zijn verovering van Mexico tussen 1519 en 1521. Zijn voornaam wordt ook wel eens geschreven als "Hernando" of "Fernando". Zijn achternaam wordt ook wel eens geschreven als "Cortez", maar dat is fout Nederlands. Cortez klinkt Spaanser dan Cortés, omdat je bijvoorbeeld ook Gonzalez en zo hebt, en dat is wel goed Spaans. Cortes is echter iets heel anders dan Cortez.

De verovering van het Rijk van de Azteken

Cortes ging naar Amerika met de bedoeling om rijk te worden. Hij dacht dat er veel goud te halen was bij de volkeren die er woonden. Toen hij echter in Mexico aankwam, bleek echter dat het ging om een uiterst agressief volk, de Azteken. Zij geloofden namelijk dat mensen moesten worden geofferd voor de zonnegod om hem zo tevreden te stellen. Daarom gingen de Azteken vaak oorlog voeren met omliggende volkeren. Ze moesten dan mensen levend vangen, om die daarna te offeren aan de zonnegod. Het was Cortes al snel duidelijk dat de Azteken veel vijanden hadden. Cortes kreeg van een van die volkeren een aantal vrouwen aangeboden. Cortes werd verliefd op een van die vrouwen. Zij wordt nu nog La Malincha genoemd. Dat komt omdat zij ook verliefd was op Cortes, maar bovendien ook meerdere talen sprak en Cortes goed kon adviseren en begeleiden toen hij naar het Rijk van de Azteken ging. Omdat de mannen die met Cortes mee waren gegaan op het schip erg bang waren en daarom terug wilden naar Spanje, stak Cortes zijn schepen in brand. Ze moesten daarom wel mee naar de Azteken. Ze kwamen terecht in een groot Rijk en ze waren met maar 150 man. Ze deden zowat in hun broek van de angst. Dat werd nog erger toen ze de mensenoffers zagen. De Spanjaarden wisten niet goed wat ze moesten doen. Aan de andere kant waren de Azteken onder de indruk van de Spanjaarden, want die hadden paarden. Dat hadden ze nog nooit gezien. Ook kenden ze de geweren niet. Omdat 1519 een belangrijk jaar was op de Azteekse kalender, dachten ze dat Cortes een van de goden zou kunnen zijn. Juist op het moment dat alles uit de hand dreigde te lopen, nam Cortes Moctezuma, de leider van de Azteken, gevangen. Omdat de omliggende volkeren tegen de Azteken vochten en omdat de Spanjaarden een superieure technologie hadden, werd het Azteekse Rijk binnen enkele jaren verslagen.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hernán_Cortés&oldid=688397"