Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Contender

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Contender
Contender sailing dinghy.jpg
Boot informatie
Lengte 4,88 m
Lengte_waterlijn 4,57 m
Breedte 1,44 m
Diepgang 1,447 m
Massa 83 kg
Bemanning 1 persoon
Materiaal_romp hout, Composiet (Hout/GVK)
Materiaal_rondhout aluminium (6,427 m)
Sw 102
Rya pn 969
Status Internationaal
Tuigage Cat
Zeiloppervlakte
Grootzeil 10,7 m²
Fok
Genua
Spinnaker
Gennaker
Organisatie
Architect Ben Lexcen
Jaar 1967
Contender.svg
Zeilteken is de C-vlag van de seinvlaggen
Website
http://www.contenderzeilen.nl/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De International Contender is een eenhandige zeilboot (gezeild door 1 persoon) met hoge prestaties, ontworpen door Bob Miller, later bekend als Ben Lexcen , (Australië) in 1967, toen als mogelijke opvolger van de Finn voor Olympische wedstrijden. Dat is het echter nooit geworden. De Contender wordt wel erkend als een internationale klasse door World Sailing, het bestuursorgaan van zeilbootraces, dat de klassenregels beheert.

De boot heeft een trapeze (tuijgje waarmee de zeiler aan de mast hangt en buitenboord kan hangen) waardoor de zeiler zijn gewicht beter kan gebruiken. Het ontwerp van de boot is niet in het voordeel van zeilers binnen een bepaald maat- of gewichtsbereik. Kampioenen uit het verleden varieerden van 60 kg tot meer dan 90 kg. Hoewel lichamelijke fitheid, behendigheid en kracht een voordeel zijn, kunnen goede technische zeilvaardigheden en ervaring van meer belang zijn.

Zeilers die de Contender onder de knie willen krijgen, moeten leren hoe ze de boot tegelijkertijd moeten trapezen en sturen, en hoe ze zich door de boot moeten bewegen terwijl ze waterpas (vlak op het water) blijven. Als onderdeel van raceafstelling wordt de Contender- mast gewoonlijk ver achterover geplaatst, wat resulteert in beperkte ruimte tussen de giek en het dek. Overstag gaan vergt dus techniek en oefening om te voorkomen dat je vast komt te zitten onder de giek. Te allen tijde waterpas varen (behalve bij zeer lichte wind) is het snelst en vermindert het kapseizen (omslaan), wat snel kan gebeuren als de giek in het water zakt. In tegenstelling tot oudere en zwaardere bijbootontwerpen, vereist de Contender dat het midzwaard op zijn minst enigszins wordt neergelaten om snel kapseizen te voorkomen bij het varen met een briesje (stevige wind).

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Contender&oldid=752636"