Coeliakie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Coeliakie (spreek uit: seulieakie) is een intolerantie waarbij je geen gluten mag eten. Een allergie en een intolerantie worden vaak door elkaar gehaald, maar het is niet hetzelfde. Bij een allergie krijg je bijvoorbeeld bultjes en bij een intolerantie kan je lichaam er niet goed tegen en ga je je rot voelen en word je ziek. Het duurt 2 tot 3 maanden totdat je hele darm weer normaal kan functioneren. Dus in de tijd dat je gluten binnen hebt gekregen moet je daarna zeker opletten met wat je eet.

Ontstaan

Coeliakie heeft met je darm te maken. Je darmvlokken worden afgebroken als je gluten binnenkrijgt. Het is niet zo dat je ook ziek wordt als je gluten ruikt of aanraakt, maar het is niet verstandig om aan dingen te komen met gluten of in een ruimte waar veel gluten zijn (bijvoorbeeld een bakkerij) binnengegaan. Als je dit toch doet moet je achteraf goed je handen wassen.

Gluten zitten in granen, zoals gerst, tarwe, rogge en speld. Er zijn ook granen zonder gluten zijn rijst en maïs. Hoewel maïs zelf geen gluten heeft, kan maïsbrood dit wel hebben. Mensen met coeliakie eten daarom vaak glutenvrije producten, zoals een glutenvrij brood of glutenvrije taart. Glutenvrije producten zijn tegenwoordig te verkrijgen in bijna alle supermarkten en bakkerijen. Ook veel restaurants hebben glutenvrije opties.

Behandeling

Je kan niet over coeliakie heen groeien. Het blijft dus voor de rest van je leven. Het kan zijn dat een familielid ook kan krijgen of dat je het van je ouders of familie hebt. Er wordt dan aangeraden om dan een test te doen. Er wordt wel aan een glutenpil gebouwd. Eerst voor hele kleine hoeveelheden gluten. De bedoeling is als je die pil slikt, breekt je lichaam de verkeerde stoffen af.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Coeliakie&oldid=730100"