Chinchilla

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chinchilla
Chinchilla lanigera

Chinchilla lanigera reared.jpg

Ernstig bedreigd
Leefgebied Chili
Leefomgeving Bergen/rotsen
Familie Wolmuizen
Portaal Portal.svg Biologie

De chinchilla is een exotisch zoogdier, een knaagdier, en tevens inmiddels een populair huisdier. Een redelijk klein, pluizig diertje van zo'n 500-800 gram als ze volgroeid zijn, dat soms wel 20 jaar oud kan worden. Ondanks een hele zachte vacht en een hoge aaibaarheidsfactor waarderen de meeste dit niet en willen ze niet opschoot zitten en/of kroelen, uitzonderingen daargelaten.

Verzorging

De chinchilla wordt meestal tegen de schemer actief, en dat zul je dan weten ook.. Springend van de een naar de andere plank, slopen daar waar ze kunnen, en de etensbakken vliegen in het rond.. De nieuwsgierige chinchilla zal dan direct voor de kooi verschijnen daar waar hij u ziet en komen vragen om een snoepje. De meeste chins zijn dol op rozijnen en een stukje soepstengel. Helaas voor hen kunnen hun darmpjes maar beperkt voer verteren en zit er niet meer dan mondjesmaat een snoepje in voor ze. Wat ze wel iedere dag nodig hebben is vers water, lekker ruikend hooi, en chinchilla pellets. Liever geen gemengd voer vanwege het kieskeurig kunnen uitkiezen wat ze lekker vinden en daarmee misschien niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen.

Om hun zachte vacht waarbij de diverse haren uit een haarwortel komen mooi te houden heeft de chinchilla dagelijks een zandbad nodig van speciaal chinchillazand. De een kiest ervoor om het zand er een uurtje per dag in te laten staan, bij mij staan de zandbaden er 24 uur per dag in mits er geen pas bevallen moeder met jongen in de kooi zit.

Hier zie je een chinchilla die een zandbad neemt: chinchillabad

Om lekker te kunnen rennen en springen hebben chinchilla's een ruime kooi nodig.. Hoe groter hoe beter, dit geld echt niet voor de hoogte. Zorg dat de chinchilla nooit in een keer van boven naar beneden kan vallen bij een missprong in z'n kooi, zorg dus dat hij plankje voor plankje moet, op deze manier kan ook een hoge kooi geen kwaad.

Dit is een

Herkomst

De chinchilla is een kolonie dier en komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika. door een zekere M.F. Chapman is de chinchilla een huisdier geworden'maar in het wild zijn er nog heel weinig chinchilla's over door landbouw, industrie en vooral natuurlijke vijanden, er zijn er nog ongeveer 3000 van in het wild en worden met uitsterven bedreigd.

Fokken

De chinchilla is een kolonie dier en dus wensen ze ook met meerdere dieren in een kooi gehouden te worden. De kans dat een chinchilla alleen wegkwijnt is groot. De combinatie man - vrouw / vrouw - vrouw gaat meestal net zo goed als man - man, mits er geen vrouwen in de buurt zitten. Houd je man en vrouw samen, dan is de kans groot dat er op een dag jongen in de kooi liggen. Houd een mannetje en een vrouwtje dus niet bij elkaar als je niet wilt dat ze jongen krijgen. De draagtijd van een chinchilla 111 dagen, waarna er meestal 1 tot 3 jongen geboren worden, uitzonderingen daargelaten. Na 8 weken zijn de jongen in principe zelfstandig en kunnen ze het nest verlaten. Houd de familie niet bij elkaar want dan bestaat er een kans op inteelt (familieleden krijgen jongen met elkaar) en dus ook op erfelijke afwijkingen en ziekten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chinchilla&oldid=648779"