Cascading Style Sheets

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zo ziet deze pagina eruit zonder CSS.

Cascading Style Sheets (vaak afgekort tot CSS) is een hulpmiddel om webpagina's op een centrale manier vormgeving te geven. In plaats van door gebruik te maken van style-attributen (HTML) op de webpagina wordt er gebruikgemaakt van stylesheets om webpagina's vorm te geven. Er zijn twee manieren om CSS op een webpagina te gebruiken; door middel van een inline stylesheet (de CSS wordt in de broncode van de webpagina zelf geplaatst) of door middel van een stylesheet (aparte pagina met de extensie CSS). Bij de laatste manier wordt de webpagina aan de stylesheet gekoppeld, zodat de webpagina weet welke CSS hij moet gebruiken.

Code

CSS ziet er bijvoorbeeld zo uit:

header, h1 {
	font-size: 12pt;
	text-align: center;
	background-color: red;
}

h1 {
	color: orange;
}

Hierbij wordt voor header en h1 (bovenste deel van een pagina en een titel van niveau 1) de lettertypegrootte op 12 punten ingesteld. De tekst wordt gecentreerd en de achtergrond wordt rood voor header en h1.

Voor h1 alleen wordt de kleur oranje ingesteld. Voor kleuren worden Engelse namen gebruikt. Een alternatief is het gebruiken van een website om een kleurcode te kiezen, zie bijvoorbeeld colorhexa.com

Voorbeeld:

h1 {
	color: #87d735; /* Dit is groen */
}

De commentaar staat tussen /* en */.

Versies en ontwikkelaar

CSS is bedacht door W3C, een organisatie die regels maakt voor dit soort dingen.

Er zijn inmiddels al nieuwere versies van CSS

  • CSS 1
  • CSS 2
  • CSS 3

CSS 1 en 2 zijn nog steeds officiële standaarden (vaste regels), 3 nog niet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cascading_Style_Sheets&oldid=800367"