Capibara

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Capibara
Hydrochoerus hydrochaeris

Familiepark Harry Malter - Capibara - 13-07-2010 11-15-57.JPG

Niet bedreigd
Leefgebied Zuid-Amerika
Leefomgeving Waterrijke gebieden
Behoort tot de Knaagdieren

Capybara-range.png

Portaal Portal.svg Biologie

Een capibara is een zoogdier, een herbivoor (planteneter). Het dier behoort tot de orde van de knaagdieren, zoals bijvoorbeeld hamsters en marmotjes. De Capibara is zeer groot en zwaar, en leeft voornamelijk in het water. Een cavia ter grootte van een hond dus! Het is dan ook het grootste knaagdier ter wereld.

Levensduur

Een capibara kan in het wild wel acht jaar oud worden. Dat is voor een knaagdier best oud, aangezien konijnen en cavias ongeveer vier jaar oud worden en ratten nog geen drie. De gemiddelde leeftijd ligt wel lager: gemiddeld zo'n vier jaar. Hoe komt dit? Zowel kaaimannen, anacondas, alligatorschildpadden en jaguars eten graag een capibara. De anaconda eet ze vooral graag.

Formaat

Een capibara, 's werelds grootste knaagdier

Een capibara is gemiddeld zo'n 80 kg. De zwaarste capibara ooit woog maar liefst 105 kilogram! Ze kunnen wel 1.3 m lang worden (130 cm). Mannetjes zijn groter en zwaarder dan vrouwtjes.

Smakelijk

In Zuid-Amerika wordt de capibara ook wel gegeten. Het vlees wordt geroosterd en gekruid en geldt als een delicatesse. Hierdoor, en omdat roofdieren graag op ze jagen, zijn er niet ontzettend veel capibara's meer over, al zijn ze niet bedreigd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Capibara&oldid=848452"