Bosporusbrug

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bosporusbrug vanuit de lucht

De Bosporusbrug is één van de belangrijkste bruggen in Istanboel, want hij verbindt namelijk Europa met Azië en Europees Istanboel met Aziatisch Istanboel. De Bosporusbrug is een van de drie bruggen over de Bosporus. De andere twee zijn de Fatih Sultan Mehmetbrug en Yavuz Sultan Selimbrug. De brug heeft een lengte van 1590 meter is een de op twaalf na grootste brug ter wereld.

Men wilde al in 1957 de Bosporus overbruggen, maar pas vanaf 1968 werd er actief gezocht naar een plan om dit te doen. In 1970 werd begonnen met de bouw van de Bosporusbrug onder leiding van 35 ingenieurs en 400 bouwvakkers. In 1973 werd de brug geopend en ontstonden er direct plannen voor de bouw van de andere twee bruggen, die openden in 1988 en 2016. Tijdens de mislukte poging tot een staatsgreep in 2016 werd er gevochten op de Bosporusbrug. Kort erna werd besloten om de brug om te dopen tot de Brug van de martelaars van 15 juli, om de militairen te eren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bosporusbrug&oldid=546945"