Bibliotheek van Celsus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorzijde van de bibliotheek

De Bibliotheek van Celsus is een bibliotheek en een Romeins mausoleum in de Grieks-Romeinse stad Efeze in Klein-Azië. Klein-Azië is nu Turkije.

Mausoleum

De bibliotheek is gebouwd tussen 114 en 125 na Christus. De bibliotheek is gebouwd in opdracht van Tiberius Julius Aquila ter ere van zijn overleden vader Tiberius Julius Celsus Polemaenus. Hij was de Romeinse gouverneur van de provincie Asia. Celsus werd in een marmeren sarcofaag onder de bibliotheek begraven.

De bibliotheek

De leeszaal was bekleed met marmer en in de nissen in de muren werden ongeveer 12.000 perkamentrollen bewaard. De muren werden dubbel gebouwd om zo de kwetsbare rollen tegen vocht te beschermen. De voorgevel van de bibliotheek was op het oosten gericht. Op deze manier konden de lezers veel gebruik maken van het ochtendlicht. De bibliotheek had aan de binnenzijde 3 verdiepingen, waar de rollen door galerijen te bereiken waren.

Het gebouw

De bibliotheek is 23 meter lang en 17 meter diep. Om het gebouw een mooier uiterlijk te geven, is aan de voorzijde een trap met 9 treden gebouwd. Aan de bovenkant van de trap zijn drie deuren die toegang geven tot een binnenruimte. Die binnenplaats is heel groot, namelijk 17 bij 11 meter.

De gevel

De gevel heeft 2 verdiepingen. Boven drie deuren van de gevel zijn vensteropeningen. De gevel is versierd met zuilen en reliëfs. Tussen 1970 en 1978 is de gevel gerestaureerd. Om aardbevingen te kunnen weerstaan, zijn de zuilen gevuld met ijzeren staven. De bibliotheek werd weer opengesteld voor publiek, toen de restauratie af was Het gebouw is nu een van de mooiste en bekendste gebouwen van de oude Grieks-Romeinse tijd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bibliotheek_van_Celsus&oldid=686330"