Bevolkingsspreiding

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bevolkingsspreiding is de mate waarin de bevolking over een bepaald gebied verspreid is. Hierbij wordt gekeken naar waar de inwoners wonen. De bevolkingsspreiding kan gelijk of ongelijk zijn. Dit hangt af van verschillende factoren die ervoor zorgen dat het ene gebied aantrekkelijk (pullfactoren) en het andere gebied onaantrekkelijk is (pushfactoren).

Er zijn grofweg drie dingen waar de bevolkingsspreiding van afhankelijk is:

  • De ligging; je ziet dat veel bewoners wonen in gebieden die bij zee of bij een rivier wonen. Ook gebieden in de buurt van grote steden of die makkelijk bereikbaar zijn zijn populair. Daartegenover staat dat bergachtige gebieden en meestal ook eilanden niet erg populair zijn.
  • De natuur; mensen wonen vaak in gebieden die vruchtbaar zijn, aangezien daar voedsel kan worden verbouwd. Onvruchtbare gebieden zijn dan ook niet populair.
  • Historisch; bij kolonisatie vestigden de kolonisten zich aan de kusten wat leidde tot het ontstaan van steden. Deze reden geldt dan ook alleen voor ex-kolonies, met name in Zuid-Amerika en Afrika.

Bevolkingsspreiding moet niet verwart worden met bevolkingsdichtheid. Hierbij gaat het om het aantal inwoners per vierkante kilometer in een bepaald gebied.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bevolkingsspreiding&oldid=517479"