Beroepssoldaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Beroepssoldaat

Het woord soldaat komt van soldij wat betaling voor geleverde dienst betekent. Een beroepssoldaat is dus iemand in vaste loondienst van één van 's lands strijdkrachten: In Nederland:

In België

Er zijn echter ook specialisaties binnen deze onderdelen:


De beroepssoldaat is een belangrijk beroep. Je kan verschillende taken doen bij de landmacht. Je kan bijvoorbeeld sniper of marinier worden. Als je scherpschutter wilt worden, leer je schieten vanaf een grote afstand. Je leert dan schieten met een sniper riffle. Als je marinier wilt worden, ga je met een groep in de woestijn lopen om een vredesmissie of iets anders te voltooien. Maar je kan ook gewoon bestuurder van een tank worden. Met een helikopter kan je snel verplaatst worden.

Hulpverleners

Er worden veel Nederlandse militairen in gezet voor vredesmissies. Als je bij de landmacht wilt, word je niet alleen ingezet voor oorlogen en vredesmissies. Je wordt dan ook ingezet bij rampen in Nederland zoals een overstroming. De landmacht leent ook spullen uit aan goede doelen zoals legertenten.

Zie ook: Hulpverlening | Vredesmissie | Oorlogsvoering

Rangen

Niet iedereen in de landmacht is een militair. Er zijn ook korporaals, sergeanten, kapiteins,en kolonels. De ene is weer iets belangrijker dan de andere. Een sergeant is de baas van de soldaten en de kapitein is weer de baas van de sergeanten en zo kan je verder tot de allergrootste, de generaal. Iedereen bij de landmacht heeft een rang. Een soldaat heeft de laagste rang en de generaal heeft de hoogste.

Als je iemand aanspreekt zeg je eerst de rang, bijvoorbeeld generaal van Henne of kolonel Smit. Op de schouders van het pak kun je zien welke rang ze hebben. Dat kan je zien aan strepen en sterretjes.

Zie ook Militaire rangorde per krijgsmachtonderdeel

Wapens

Er worden ook veel verschillende soorten wapens.Die wapens worden gebruikt op landen van de NAVO (Noord Atlantische Verdrags Organisatie) en Nederland zelf te verdedigen. Er zijn natuurlijk pistolen en geweren. Die moeten de soldaten voor de veiligheid zelf bij zich hebben. Er zijn ook andere voertuigen waarmee het leger kan schieten. Het meest bekende voertuigen zijn de tanks. Dat zijn enorme rijdende kanonnen. De commandant is de baas in de tank. Er zitten vier mensen in. De schutter schiet met het kanon en de lader laad het kanon. De bestuurder rijdt natuurlijk. Met het kanon kan je vijandelijke tanks uitschakelen. De tank rijdt niet op wielen maar op rupsbanden. Een tank zakt niet weg in modder. Een tank is een van de vele soorten pantservoertuigen.

Zie ook: Militaire wapens | Militaire voertuigen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beroepssoldaat&oldid=818489"