Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Belaging

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Belaging, in de volksmond ook wel stalking (ontleend aan het Engels), is een misdrijf en een strafbaar feit. In Nederland is er sprake van belaging of stalking wanneer iemand opzettelijk tegen het recht in of in strijd met het recht voortdurend het persoonlijke leven van iemand verstoren, met het doel om iemand te dwingen om iets wel of niet te doen, iets wel of niet toe te laten of anders met het doel om die persoon bang te maken. Stalking is dus erg vervelend voor degene die word gestalkt en kan leiden tot psychische klachten. Het is belangrijk dat iemand die denkt een slachtoffer te zijn van belaging of stalking (de belaagde), daar aangifte tegen doet, aangezien de belager in Nederland alleen maar gestraft kan worden voor belaging als de belaagde zélf aangifte doet tegen zijn belager. Een belager kan in Nederland een boete van maximaal €21.750 krijgen of maximaal gestraft worden met een gevangenisstraf van drie jaar.

Voorbeelden van belaging zijn iemand constant achtervolgen of bij wijze van spreken duizenden malen bellen, zonder daar een goede reden voor te hebben of daartoe bevoegd te zijn. Dat laatste is belangrijk, aangezien een achtervolging door de politie nadat iemand een misdrijf heeft begaan dus niet onder belaging valt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Belaging&oldid=694077"