Bankivahoen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bankivahoen
Gallus gallus

Gallus gallus -Kaziranga National Park, Assam, India-8.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Zuidoost-Azië
Leefomgeving Bossen
Behoort tot de Hoendervogels, Vogels

Gallus gallus map.jpg

Portaal Portal.svg Biologie

De bankivahoen is de voorouder van de kip die wij nu gewoon kennen als een boerderijdier, dat elke dag wel een ei legt of we zien het dier op ons bord.

Kenmerken

Het mannetje heeft een bontverenkleed en ze hebben een rode, vlezige kam. Een kleiner vrouwtje is geel en donkerbruin. De lengte van hun lichaam is 80 cm en het gewicht is 500 tot 1500 gram.

Voorkomen en levenswijze

De bankivahoen leeft in familiegroepjes in dichte bossen en is niet heel erg groot, hij is ongeveer even groot als een krielkip. Het bankivahoen is omnivoor, wat verklaart dat kippen alleseters zijn. De snavel van een bankivahoen is vrij scherp, sterk en een beetje krom. Het dier heeft ook scherpe nagels, die om op de grond de scharrelen. Het zijn vrij plompe vogels die voornamelijk op de bosgrond leven die zo nu en dan vliegen, bijvoorbeeld als ze vluchten of naar hun verblijfplaats vliegen. de kip die wij nu nog als de dag nog kenen.

Voortplanting

Een hen legt zo'n 10 eieren per legsel. Wanneer het eerste legsel in het broed seizoen mislukt, kan zij nog een tweede of eventuwil nog een derde legsel maken. de hen zal nets zo als de kip 21 dagen moeten broeden voor dat ze uit komen en er kuikens zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bankivahoen&oldid=792485"