Automaatrijbewijs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zo ziet de automatische versnellingspook in automaat auto er uit
Dit is een voorbeeld van een automaat auto

Rijden met een automaatrijbewijs is goed te doen, ook al denken veel mensen dat een automaatrijbewijs alleen voor mensen met een beperking is. Maar dat is niet waar. Steeds meer mensen rijden in een automaat en over 30 jaar zijn er alleen maar automaat auto's en andere voertuigen omdat in 2050 je alleen maar in elektrische auto's mag rijden en dat zijn alleen maar automaten.

Hoe werkt bedieningspedaal bij een automaat

Op de automatische versnellingsbak zit ook een pook maar daar zitten andere knoppen op dan bij een schakel versnellingsbak. Er staan namelijk letters op en die letters beteken het volgende:

  • R staat voor Reverse, ofwel achteruit.
  • P staat voor Park, ofwel parkeerstand. Deze gebruik je als je geparkeerd bent.
  • N staat voor Neutraal, ofwel in z'n vrij. Die gebruik je als je heel even stil staat om te voorkomen dat de auto weg rijdt, bijvoorbeeld bij een rood verkeerslicht.
  • D staat voor Drive, ofwel Rijden. Deze gebruik je om weg te rijden en te rijden.
  • B staat voor Berg-stand. Deze gebruik je als je in de bergen naar beneden rijdt. Als je naar boven rijdt in de bergen dan gebruik je gewoon de D stand.

Je leert dit ook tijdens de rijlessen als je voor een automaat kiest om in te lessen en af te rijden

Soorten automaten

Volautomaat

Dit is een auto met een volledige automaat. Een auto waarbij je niet hoeft te schakelen en te koppelen. Tegenwoordig is elke automaat volautomaat. Echter is het nog wel mogelijk om te handschakelen waardoor je met je pook nog kan kiezen wanneer je op- en terugschakeld.

De volautomaat is een betrouwbare auto en zal niet gauw fouten maken.

Semi automaat

De semi-automaat was vroeger een halfautomaat waarbij of het schakelen, of het koppelen automatisch ging. De halfautomaat bestaat nu niet meer. Bij een semi automaat kan je vaak zelf nog kiezen door middel van flippers aan het stuur wanneer je schakeld. Hier zit ook een volautomaat functies op maar werkt vaak niet zoals bij een volautomaat. Veelal is er sprake van een computergestuurde versnellingsbak.

In dit soort auto's kun je vaak precies de versnelling over voelen gaan of er wordt vaak te vroeg geschakeld, waardoor de kwaliteit van rijden afneemt.

Als je heel graag zelf wil bepalen wanneer je moet schakelen dan is dit de beste optie.

Half automaat

Een half automaat bevat wel een koppelingspedaal, maar het schakelen gebeurt wel automatisch. Er mag alleen met rijbewijs automaat in gereden worden als je voor 30 september 2008 je rijbewijs hebt gehaald (in toekomst bestaat deze auto niet meer want dan zullen de meeste auto's elektrisch worden aangedreven en in een elektrische auto heb je geen versnellingsbak.

Aantekeningen automaatrijbewijs

De enige manier om aan het rijbewijs te zien of je alleen in een automaat mag rijden, is de nummercode 78. Bij medische redenen is de code 10.02. Alle kenmerken voor een rijbewijs worden aangegeven met codes, die aan de achterkant van het rijbewijs staan. Zo kun je ook zien of je een autorijbewijs hebt of een motorrijbewijs.

Van automaat rijbewijs naar schakelrijbewijs

Als je na het behalen van je automaat rijbewijs besluit alsnog te gaan voor een rijbewijs voor een auto met schakelbak, dan hoef je alleen het praktijkexamen over te doen. Rijlessen worden wel aangeraden maar dat hoeft niet. Het theorieexamen hoef je niet over te doen. Het kan wel handig zijn om het wel te doen als je op de hoogte wilt blijven van de (vernieuwde) verkeersregels.

Motorrijbewijs halen

Een andere manier om je automaat rijbewijs over te zetten naar een schakelrijbewijs, is door je motorrijbewijs te halen. Dit vanwege het feit dat je hier ook voor moet leren schakelen en je opnieuw een examen af moet leggen.

Voordelen en nadelen

In een handgeschakelde auto voel je meer het contact met het schakelen. Veel mensen willen dit liever niet opgeven.

Dit is wel een reden waarom er in Amerika soms nog voor een schakelbak wordt gekozen. Maar dat betekent niet dat je dat niet in een automaat voelt tijdens het rijden.

kosten voor automaat

Wanneer je rond gaat kijken voor een auto dan zul je merken dat er wel minder 2e hands automaat auto's. Er zijn duidelijk meer handgeschakelde 2e hands auto's beschikbaar. Maar bij de nieuwe auto's zijn het bijna allemaal automaten. Vooral de elektrische en de half elektrische auto's zijn automaten en vaak zijn deze ook beter voor het milieu. Bij oude automaten zijn het over het algemeen auto's met vier versnellingen, terwijl een handgeschakelde auto er 5 heeft.

De kosten liggen vaak wat hoger voor een automaat dan voor een schakelbak en dat is bij de rijlessen ook het geval. Je betaalt dan wel wat meer voor een automaat, maar het is wel veiliger dan een schakelbak. Dit is omdat je bij een automaat niet meer hoeft te schakelen en dat is juist het lastigste van het autorijden. Omdat je bij een automaat niet hoeft te schakelen, heb meer tijd voor het verkeer en krijg je daardoor minder snel een ongeluk.

Tijdens het rijden

Er is meer rust in de auto doordat je dus minder handelingen hoeft uit te voeren. Ook kan er in minder lessen het rijbewijs worden gehaald wat weer geld bespaard. De auto kan vrijwel meteen wegrijden, doordat alleen het gaspedaal benodigd is en de auto rijdt al weg zodra je de rem los laat. In de file is een automaat helemaal handig, omdat er niet gekoppeld en geschakeld hoeft te worden en je kan je linkervoet laten rusten omdat er maar 2 pendalen zijn. Om aan te sluiten hoef je af en toe alleen je de rem los te laten.

Bij het stilstaan

Wanneer je ineens stil moet komen te staan is dat geen probleem, aangezien je alleen op de rem hoeft te trappen. De rem zal heel erg snel reageren bij een automaat. Dit is vaak wel even wennen voor mensen die een schakelbak zijn gewend. Als de auto is geparkeerd staat en in de park-stand is gezet dan staat de auto al op de rem waardoor je de handrem niet hoeft te gebruiken bij een helling. Je kunt je auto ook niet kapot maken door een verkeerd gebruik van het schakelsysteem. Je hoeft minder na te denken en acties te ondernemen, doordat je de handelingen van schakelen niet meer hoeft te doen. Hierdoor kun je sneller reageren op het verkeer en je de aandacht kan worden gelegd op het belangrijkste, namelijke het auto rijden.

De toekomst van automaat auto

De komende jaren zal het aantal mensen dat in een automaat gaat rijden steeds meer stijgen. Nu rijdt al bijna een kwart in een automaat. In 2035 mogen er geen nieuwe benzine- of dieselauto's verkocht worden. Ze mogen dan alleen nog nieuwe elektrische auto's verkopen en dat zijn alleen maar automaten. Je mag dan nog tot 2035 wel tweedehands benzine- en dieselauto's kopen en daarmee de weg op gaan.

In 2050 mogen er helemaal geen diesel- en benzineauto's meet de weg op. Dan zouden de schakelbakken gaan verdwijnen of heel zeldzaam worden, want elektrische auto's zijn alleen maar automaten.

Er zijn dan nog wel schakelbak auto's, maar dan moet je echt zoeken en dat gaat dan meer geld kosten dan voor een automaat auto.

Zie ook

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Automaatrijbewijs&oldid=732786"