Aulos

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jongeren die de aulos spelen, detail van een eetscène. Afgebeeld op een Tondo van een Attic, een roodfigurige beker, ca. 460 v.Chr.-450 v.Chr.

Een aulos (Oudgrieks: αὐλός) of tibia (Latijn) was een oud Grieks blaasinstrument, vaak afgebeeld in de kunst en ook ontdekt door archeologen bij opgravingen. Het moeten antieke instrumenten zijn, want ze werden al afgebeeld op een amfora (kruik) uit ca. 540-530 v.Chr.

Hoewel aulos vaak wordt vertaald als "fluit" of "dubbele fluit", was het meestal een instrument met twee rieten. Het geluid - beschreven als "indringend, aandringend en opwindend" - leek meer op dat van de doedelzak, maar dan zonder de bourdonpijpen. Het instrument heeft net als een fluit gaten die met de vingertoppen worden afgedekt. Het trillen van het riet wordt overgebracht op de luchtkolom in de pijp. De toonhoogte is afhankelijk van de lengte van de luchtkolom. Er kunnen ook glijdende tonen (glisanders) mee gespeeld worden.

Een aulete (αὐλητής, aulētēs) was de muzikant die met een aulos optrad. De oude Romeinse tibicen, van het Latijnse woord scheenbeen (aulos = pijp) is er verwant aan.

Je kunt het instrument een beetje vergelijken met de moderne hobo. Maar de aulos heeft een groter mondstuk.

Net als de doedelzak, is de aulos gebruikt voor krijgsmuziek (militaire muziek), maar het wordt vaker afgebeeld in andere omgevingen. Het was de standaard begeleiding van de gepassioneerde poëzie. Het werd ook gebruikt bij activiteiten zoals worstelwedstrijden, het discuswerpen en het spelen van het ritme of cadans bij het roeien, evenals bij het brengen van godsdienstige offers en dramastukken.

Het lijkt erop dat sommige varianten van het instrument luid, schel en daarom erg moeilijk te blazen waren. Een leren riem, een phorbeiá (φορβεία) genoemd in het Grieks of capistrum in het Latijn, werd horizontaal rond het hoofd gedragen met een opening voor de mond van de aulete (speler) om de lippen te ondersteunen en overmatige belasting van de wangen door het achter elkaar blazen, te voorkomen. Soms werd een tweede riem over de bovenkant van het hoofd gebruikt om te voorkomen dat de phorbeiá (riem) naar beneden zou glijden. Aulos-spelers worden soms afgebeeld met opgeblazen wangen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aulos&oldid=672267"