Amfora

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Voorbeeld van een typische amfora.

Amfora (of amfoor) is de naam voor de typische vazen uit de Griekse oudheid met twee oren. Deze vazen hadden allerlei verschillende vormen en de Grieken hadden veel verschillende soorten vazen. Deze vazen werden allemaal met de hand gemaakt. Mede dankzij de vazen weten we zoveel over de Grieken. De vazen werden ook echt gebruikt, voor bijvoorbeeld olijfolie of wijn.

De afbeeldingen op de poten en vazen vertellen ons veel meer over de oude Grieken bijvoorbeeld hoe ze leefden hoe ze vochten en wat voor sporten ze deden. Aardewerk was ook belangrijk voor de Grieken dat was een opslag plaats voor hun. De potten werden van klei gemaakt dat ze daar vonden. Als de potten van klei klaar waren dan werden ze gebakken in de oven, maar eerst werden ze gekleurd. De vazen werden allemaal rood met zwart. Het zwart deden ze door een soort papje en het rood was de oorspronkelijke kleur van het aardewerk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amfora&oldid=513446"