Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Alkmene

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alkmene in barensnood

Alkmene (Grieks: Ἀλκμήνη) was in de Griekse mythologie de vrouw van Amphitryon, met wie ze twee kinderen had: Iphicles and Laonome. Alhoewel ze beter bekend staat als dochter van Elektryon en moeder van Heracles.

Alcmena is de moeder van Heracles (Hercules in de Romeinse mythologie) het begon met de god Zeus, die één nacht in bed ging met Alcmena. Alkmene werd toen zwanger van Heracles, Hera, de jaloerse echtgenoot van Zeus had geprobeerd dit te voorkomen. De plannen van de jaloerse echtgenoot werd uiteindelijk verijdeld door Galanthis, de dienaar van Alcmene.

Achtergrond

Volgens de Bibliotheca, werd Alcmene geboren als dochter van Electryon, de zoon van de heros Perseus, en Andromeda, de koning van Mycene en Tiryns. Haar moeder was Anaxo, dochter van Alcaeus en Astydamia. Andere bronnen zeggen dat haar moeder Lysidice was, de dochter van Pelops en Hippodameia of Eurydice de dochter van Pelops. Volgens Pausanias maakte de dichter Asius Alcmene de dochter van Amphiaraus en Eriphyle.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alkmene&oldid=532344"