Alfons VIII van Castilië

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Alfons VIII de Edele van Castilië.

Alfons VIII de Edele of in het Spaans Alfonso, el de las Navas (geboren in Soria op 11 november 1155 - gestorven in Ávila op 5 oktober 1214) was van 1158 tot 1214 koning van Castilië. Hij was de opvolger van Sancho III van Castilië en werd zelf opgevolgd door Hendrik I. Alfons kwam uit het Huis Trástamara en was de zoon van Sancho III en Blanche van Navarra.

Leven

In 1158, toen hij pas drie jaar was, werd Alfons koning van Castilië. Zijn oom, Ferdinand II van León, eiste de troon op en twee belangrijke families streden om het regentschap. Bijna brak een burgeroorlog uit. Een edelman smokkelde Alfons het kasteel uit waardoor hij veilig in Noord-Castilië kon opgroeien. Op zijn vijftiende heroverde hij Toledo.

Om de edelen samen te laten werken werkte Alfons hard aan de Reconquista, de herovering van Spanje op de moslims. In de slag bij Alarcos werd hij verslagen, maar in 1212 leidde hij in naam van de koningen van Castilië, Navarra en Aragon een groot leger tegenover een twee keer zo groot islamitisch leger. Alfons won, maar twee jaar later was hij dood.

Alfons heeft de eerste universiteit op het Iberisch Schiereiland gesticht, maar die werd na zijn dood gesloten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alfons_VIII_van_Castilië&oldid=376527"