Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Alemannisch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De dialecten van het Alemannisch

Alemannisch of Westopperduits (Alemannisch) is een groep van Duitse dialecten. Alemannisch wordt gesproken in het zuiden van Duitsland en landen ten zuiden van Duitsland. De naam Alemannisch komt van het volk de Alemannen. Toch is er geen link tussen het Alemannisch en de Alemannen. Daarom noemen veel wetenschappers de taal Westopperduits.

Verspreiding

Alemannisch wordt gesproken in Zuid-Duitsland. In het grootste deel van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg wordt Alemannisch gesproken. In Beieren wordt het Alemannisch minder gesproken, daar is het Beiers populairder. In Oostenrijk spreekt men vooral in het westen Alemannisch. In het kleine landje Liechtenstein wordt haast alleen maar Alemannisch gesproken. In Zwitserland wordt ook Alemannisch gesproken, alleen heet het daar Zwitserduits. In de Franse streek Elzas wordt ook veel Alemannisch gesproken, alleen wordt het daar gerekend onder het Elzassisch. Als laatste wordt het dialect nog in twee kleine gebiedjes in Noord-Italië gesproken.

Taal of dialect

of Alemannisch nou een taal of een dialect is is een beetje onduidelijk. De UNESCO vind dat Alemannisch geen Duits dialect is, maar een eigen taal. De reden hiervoor is dat Alemannisch erg verschilt van het Duits. Veel Duitsers kunnen het dialect ook moeilijk verstaan.

Alemannische dialecten

Het Alemannisch is een dialectengroep. Hieronder vallen de volgende dialecten:

Daarnaast zou je kunnen zeggen dat het Elzassisch, Zwitserduits en Vorarlbergs ook onder het Alemannisch vallen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alemannisch&oldid=685661"