Alarmschijf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De alarmschijf is een titel die wekelijks gegeven wordt aan een single, door het radiostation die de alarmschijf uitzend, dit doen ze om de single te promoten en daarom draaien ze die single meer dan een andere. Er is wel wekelijks een andere alarmschijf, alleen de vorige alarmschijf wordt nog wel redelijk vaak gedraaid. Daarom zijn bijvoorbeeld liedjes als: The Best , van Tina Turner nog wekelijks te horen op verschillende radiostations, terwijl die op nummer 7 kwam in de Nederlandse Top 40 en een nummer 1 hit Tonight gemiddeld om de 2 maanden te horen is.

Vroeger zond Radio Veronica de alarmschijf uit en dan hoorde je altijd: "Veronica's Alarmschijf!", tegenwoordig is hij op Radio 538 te horen, net als de Top 40. De eerste Alarmschijf komt alweer uit 1 november 1969, toen was Fleetwood Mac met Oh Well Part 1 & 2 de Alarmschijf.

Eerst stond de Alarmschijf gelijk aan de nummer 1-positie in de Tipparade, na een aantal jaren werd hier van afgezien, tegenwoordig staat de Alarmschijf, indien hij nog niet in de Nederlandse top 40 staat, op de nummer 1-positie van de Tipparade.

Ook zijn er tegenstanders die willen duidelijk maken dat zij tegen de alarmschijf en die dan expres niet de alarmschijf kopen.

Geschiedenis

In Engeland en de Verenigde Staten hadden ze al een soort alarmschijf: "Hit Tips", deze aapten de Nederlanders dus na. Eerst mochten DJ's van Radio Veronica zelf een hun tipparade klaarzetten, hier was veel kritiek op, want veel DJ's hebben andere smaak dan de meeste mensen. Er kwam dus ook wel eens klassieke muziek in die lijst, maar ook Hard Rock en Metal. Veronica was een illegale zender en mocht niet meer op zee uitzenden, de zender moest dus voor enkele stoppen met het uitzenden van de alarmschijf. Toen het radiostation naar een paar maanden weer mocht uitzenden kwam de alarmschijf ook weer terug. Op 5 oktober 1992 werd op Radio 3 de strakke programmering ingevoerd en verdwenen de verschillende schijven van de velen (concurrerende) omroepen, met uitzondering van de Alarmschijf, die voortaan door alle omroepen werd gedraaid. Dit duurde niet lang, want vanaf 31 januari 1993 werd de Alarmschijf door Radio 3 ingeruild voor de 3FM Megahit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alarmschijf&oldid=612486"