Acupunctuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Acupunctuur is een behandelmethode die voortkomt uit de traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupuntuur worden er roestvrijstalen naalden op bepaalde plekken in het lichaam ingebracht. Voor de werking van acupunctuur bestaat geen bewijs en daarom wordt acupuntuur beschouwd als een vorm van kwakalverij of nepgeneeskunst.

Theorie

Volgens de theorie binnen de traditionele Chinese geneeswijzen zou acupunctuur een bepaalde 'energie' die door het lichaam stroomt activeren. Acupuncturisten beweren dat er energiebanen en meridianen door het menselijk lichaam lopen (waar overigens geen bewijs voor is). Deze meridianen zouden onderverdeeld kunnen worden in vrouwelijke yin-energie en mannelijke yang-energie. Dit zou van belang zijn omdat een balansverstoring tussen deze twee energieën zou moeten leiden tot de gezondheidsklachten. Acupunctuur moet die 'energiebanen' dan weer in balans brengen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Acupunctuur&oldid=696441"