Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Wissel (spoorweg)

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 13 feb 2021 om 12:19 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van een spoorwissel

Een wissel of spoorwissel is een speciaal stukje in een spoorweg. Treinen, trams en metro's gebruiken een wissel om van spoor te wisselen. Wissels kun je vinden over het gehele spoor en ze worden vooral rond stations gebruikt.

Wissels bestaan om eigenlijk met meer treinen het spoorwegnetwerk te kunnen bereiden, zonder dat men dit hoeft uit te breiden. Vroeger bestond iedere spoorlijn uit een spoor. Toen waren er bepaalde plaatsen waarop het spoor dubbel was. Door middel van een wissel werd de ene trein naar het ene spoor geleid en de andere trein in tegenovergestelde richting naar het andere spoor geleid. Zo konden de treinen elkaar passeren zonder te botsen. Even later was er weer een wissel om ze op het goede enkele spoor te krijgen. Rondom stations wordt dit gedaan om de trein naar het juiste spoor te krijgen. Ook bij trams en metro's is dit het geval.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wissel_(spoorweg)&oldid=651944"