Portaal:ABBU/De Brede School Academie

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 13 jan 2021 om 22:01 (→‎top: fix HTML, replaced: <BR> → <br /> (9))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo bredeschool academie zomerschool.jpg
Klik hier om terug te gaan naar het ABBU-Portaal.


Overgenomen van: http://www.zomerschoolutrecht.nl/visie.html; De volgende tekst valt onder volledig copyright. Het vermenigvuldigen, overnemen of aanpassen van de volgende tekst is niet toegestaan zonder expliciete toestemming van de auteur(s).


De Brede School Academie toont aan: onderwijstijdverlenging, mits effectief ingezet, werkt. Door de Zomerschool te koppelen aan de Brede School Academie is een aantal belangrijke keuzes gemaakt, die de zienswijze van de BSA verraden.

Niet eenmalig, maar structureel.
De BSA gelooft niet in het incident. Een schilderweek tijdens de zomervakantie of een lesmiddag bij een voetbalclub is weliswaar leuk, maar het bestrijden van taalachterstanden vraagt om andere oplossingen. Het zomerschoolprogramma is ingebed in het BSA curriculum en is onderdeel van een groter geheel.

Geen vrijetijdsbesteding, maar onderwijs
Vreemd genoeg wordt onderwijstijdverlenging vaak ingezet in de vorm van sport of cultuur. Hoe belangrijk ook, de BSA maakt voor haar zomerschoolprogramma een andere keuze. De invalshoek van alle activiteiten is onderwijs. Uiteraard betekent dat niet dat het programma niet inspirerend of boeiend mag zijn. Het programma is gericht op versterking van de cognitieve ontwikkeling, via motiverende activiteiten rond dagelijks wisselende onderwerpen. Het ochtendprogramma is gericht op woordenschat en begrijpend lezen; het middagprogramma bevat meer speelse activiteiten die thematisch aansluiten bij het ochtendprogramma.

Hoge verwachtingen
We spreken het hardop uit: het zomerschoolprogramma richt zich op de bovenkant: talentvolle leerlingen, met een HAVO/VWO-profiel. Doel is de verborgen talenten bij allochtone kinderen in de wijk Overvecht aan te spreken. De zomerschool biedt een extra educatieve impuls voor getalenteerde leerlingen die reeds geselecteerd zijn voor de Brede School Academie in de wijk. Doelgroep zijn kinderen die geselecteerd zijn voor de Brede School Academie. Dit zijn kinderen uit de bovenbouw van de basisschool, met een sterk leerpotentieel en een goede leerhouding.

Samenhang
De BSA Zomerschool wil een integraal onderdeel zijn van een samenhangend onderwijsbeleid in Utrecht. De zomerschool sluit pedagogisch en didactisch aan bij de BSA en bij de scholen waarvan de leerlingen afkomstig zijn. Hierdoor ontstaat een samenhangende educatieve aanpak, met voor de kinderen herkenbare werkwijzen en vertrouwde omgangsregels.

Infrastructuur
De bestaande Brede School Academie biedt de infrastructuur voor de zomerschool: gebouw, materialen, leerkrachten zijn reeds aanwezig.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:ABBU/De_Brede_School_Academie&oldid=642964"