Portaal:ABBU/Artikelen

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 8 dec 2017 om 19:55 (clean up, typos fixed: perse → per se, wikipedia → Wikipedia)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo bredeschool academie zomerschool.jpg
Klik hier om terug te gaan naar het ABBU-Portaal.


Tijdens de Zomerschool werken we aan deze artikelen:

Een robot als huisdier

Er bestaan al huisdierrobots. Wat vinden mensen ervan? En moeten ze ook zorgen voor deze huisdieren? Daarover gaat deze tekst.

AIBO

Er komen steeds meer robot huisdieren op de markt. 5 jaar geleden zijn er veel huisdier robots gemaakt, vooral door Japanse bedrijven. Maar de robots sloegen niet aan omdat ze duur waren. De robothuisdieren worden nu leuker, maar zijn nog steeds duur. De meest besproken robothond is de AIBO gemaakt door Sony. Het trok belangstelling, maar er waren weinig kopers omdat het duur is namelijk 2000,- euro. Dat is duur, maar ook een leuk mechanisch vriendje in huis om mee te spelen.

Robothuisdieren hebben voordelen

Je hoeft hun kooi niet schoon te maken,je hoeft ze niet naar de dierenarts te brengen, je hoeft niet voor oppas te zorgen als je weg bent. Ze ruiken niet, maken geen lawaai en zijn niet lastig voor mensen die allergisch zijn voor dieren. Het allermooiste is dat je ze aan en uit kan zetten. Soms kan een robothuisdier trainer zijn en kinderen leren hoe ze echt een huisdier moeten verzorgen. Robothuisdieren zijn ook handig voor bejaarden,omdat ze geen echte dieren mogen meenemen.

bron: Steve Parker, Robots hoe ze bewegen, werken en ons helpen

De werking van robots

Programma's

Een robot of computer kan niets zonder programma's. Maar hoe werkt zo'n programma nu eigenlijk? In de computer worden cd-roms met een laser gescand (in de radio ook). Die scan zetten zij om in beeld en geluid, en dat geluid horen wij. Een gameboy (bijvoorbeeld een Nintendo DS) klikt elektronen in elkaar en vormt zo een programma.

Touch screen

De Nintendo DS heeft ook een touch screen.Maar hoe werkt dat? Er worden radiogolven over het touchscreen gezonden van links naar recht en omgekeerd. Als zo'n straal wordt onderbroken, zendt de DS in minder dan een seconde een golf van beneden naar boven en omgekeerd.Zo weet hij precies waar het voorwerp het touchscreen heeft aangeraakt.

Wat zien robots

Camera

Bijna alle robots hebben een camera. De meeste hebben er zelfs meer dan een. Veel van deze camera’s maken foto’s. Andere maken video’s of films. De digitale camera’s zetten de patronen van licht stralen om een elektronische, digitale codes en sturen die met radiogolven naar de aarde. Sommige camera’s hebben telescopen om close-upbeelden mee te maken. Andere hebben groothoeklenzen voor grote beelden.

Robots in beweging

beweging

Robots bewegen niet zoals wij mensen. Robots die bewegen, kunnen dat op verschillende manieren doen. Ze kunnen rollen op wielen of kogels,op rupsbanden rijden, zwemmen, vliegen, en zelfs salto’s maken. Het vreemde is dat zij lopen de moeilijkste beweging vinden, wat voor ons makkelijk is.

hoe beweegt een robot ?

Een robot speelgoedhondje kwispelt met zijn staart. Een robotspeler gooit dobbelstenen. Een fabrieksrobot boort een gat. Dat zijn verschillende handelingen , maar die hebben allemaal dezelfde basis in het ontwerpen en bouwen van robots. Oude robots bewegen blokkerig ze worden steeds meer soepeler met het bewegen van hun lichaam en lopen gaat ook veel beter.

Bron : Robotwereld door Steve Parker

Robots en zintuigen

Sensoren

Robots hebben ook een soort zintuigen. Ze hebben camera’s om te zien in plaats van ogen. Microfoontjes om te praten en horen en alle mogelijke sensoren Vraagteken2.png. De computer van de robot neemt bijv. een obstakel en zorgt er vervolgens voor dat hij er niet tegenaan botst. Maar waarom zou je een robot ontwerpen met 2 ogen net als een mens? Misschien zijn ogen in je rug wel handig (sommige robots hebben geen sensoren, dat zijn andere soorten).

Bron: winklerprins.nl

Robots als hulp in huis

Er zijn allerlei robots die je kunnen helpen in huis, bijvoorbeeld om te stofzuigen. Over dat soort robots gaat deze tekst.

Ze hebben nu al een robot die de tv voor je kan aanzetten en naar de koelkast kan lopen om er een drankje uit te halen. Er is zelfs een robot die 1,50 meter lang is en 58 kilo weegt. Deze robot werd ontwikkeld door het Nationaal Institute of Advanced, Industrial Science And Technoly in Japan. Deze robot kan allerlei klusjes in huis doen en communiceren met mensen. In Japan wordt onderzocht hoe robots mee kunnen doen in de maatschappij.

De robot kan de meeste menselijke bewegingen na doen, behalve rennen. Dat laatste is nog niet mogelijk omdat sommige onderdelen nog te zwaar zijn. Bij het rennen zou de Robot dan te veel trillen en lawaai maken. Wel kan de robot gesprekken voeren en zelfstandig taken uitvoeren. Zo kan de robot zelf naar de koelkast lopen, een drankje pakken en deze naar zijn eigenaar brengen........

Huishoudrobots

Robots doen veel meer werk, zoals opruimen, afwassen, strijken, grasmaaien, of zelfs wel het zwembad schoonmaken. Tegenwoordig kunnen robots dat allemaal doen, zodat mensen meer vrije tijd overhouden.

Schoonmaken en maaien

Schoonmaken wordt vaak heel vervelend werk gevonden. Robot-stofzuigers kunnen al het stof en vuil opzuigen terwijl mensen uit zijn. Sommige gaan zelfs hun eigen gang en maken langzaam wel de hele kamer schoon. Andere robots hebben een computergeheugen en leren wel een kaart van elke kamer die ze schoonmaken.

Robot als vaatwasser?

Is een vaatmachine een robot? Hij heeft een instelbare programma voor bijvoorbeeld een snelle was of spoelbeurt. Maar een vaatmachine kan niet z’n eigen gang gaan, of erop reageren. Als de robot de vuile tafel kan opruimen en die weer schoon kon opbergen, zou het een echte robot zijn!!

Buiten rollen robot-maaiers in hun eentje over het gras. Met hun sensoren nemen ze dingen als bomen, stenen, speelgoed en bloembedden waar. Daar gaan ze omheen tot al het gras gemaaid is. Op dezelfde manier kruipen robot-schoonmakers over de muren en bodem van een zwembad en zuigen al het vuil en slijm op.

Spionage-bot

Een webcam is een camera die zijn beelden naar een computer stuurt voor gebruik op het internet. Mobiele webcams rijden rond een plaats en laten beelden zien van wat ze zien terwijl ze leren over hoe de kamers, deuren en meubels er precies uitzien. Via de internet-link kunnen deze beveiligingsrobots je laten zien wat er in je huis of kantoor gebeurt terwijl je weg bent.

Bron: robot (helpers) Schrijver: S.Parker.

De hersenen van een robot

Kan een robot zelf denken, zoals mensen dat kunnen?


Robots hoeven niet per se een computer-brein te hebben. Ze kunnen heel goed de hele tijd een klusje doen, zoals auto's spuiten. Best wel slimme robots hebben computers die zo groot zijn als een laptop , en echt slimme robots hebben hersenen zo groot als een koffer. Om ruimte en gewicht te besparen zijn deze computers heel gewoon.

Speciaal gemaakt

De computer van een robot is meestal niet het zelfde als onze laptops en of pc's. Hij is speciaal geprogrammeerd voor zijn werk. Dit betekent dat de elektronica technici de micro chips en circuits programmeren en dat programmeurs er speciale toepassingen en software voor schrijven.

Schoonmaken en maaien

Schoonmaken is heel vervelend werk. Robot-stofzuigers kunnen al het stof en vuil opzuigen terwijl mensen uit zijn. Ze gebruiken sensoren zoals contactkussentjes, infraroodstralen en ultrasone stralen om meubels,

Robots en emoties

Kunnen robots voelen? Kunnen zij vrienden maken? Kunnen zij je vriend zijn?

Vroeger

Vroeger waren robots simpele machines die niet kunnen denken. Ze deden maar een paar dingen en gehoorzaamden hun meesters. Ze hadden geen gevoelens en konden geen moeilijke keus maken. Door de computer in de echte wereld kregen schrijvers ideeën voor hun robots.

Tegenwoordig

Onderzoekers van de universiteit Hertfordshire hebben robots ontwikkeld die verschillende emoties kunnen tonen. De kunstmatige emoties van de robots zijn gebaseerd op die van een mens. Net als normale baby's hechten ze zich aan de eerste die ze zien. Daarbij zou een robot een voorkeur hebben voor mensen die met hun omgaan. Door met hen om te gaan wordt hun voorkeur groter en kunnen ze meer leren.

Bron;Robot wereld. Schrijver;Steve Parker.

Een robot in je lichaam

Rond 2020 verwacht men dat het mogelijk is om een minuscuul klein robotje in de bloedbaan van de mens te kunnen inbrengen. Deze minuscule robot is slechts 1 millimeter breed en 14 millimeter lang. Door deze omvang is de robot in staat om op de kleinste plekje van het menselijk lichaam te komen. De energie om daadwerkelijk te kunnen werken, haalt de robot uit een magnetisch veld buiten het lichaam of via een energiesysteem wat de robot zelf bij zich draagt.

Zo kunnen deze zeer kleine robots worden gebruikt om preventief onderzoek in het lichaam te doen of om medicijnen op de juiste plek in het lichaam af te geven.

De emoties waarmee de robots uitgerust zijn, komen tot uitdrukking in hun lichaamstaal: zo kunnen ze angst, woede, trots en blijdschap tonen. Ook wanneer de verzorger de robot niet troost als deze gestrest is of aandacht wil, heeft dat zijn resultaat op het gedrag van de robot.

Bron: Willem de Moor. Bron: www.extendlimits.nl

Robots en veiligheid

Volgens sommige mensen zijn robots gevaarlijk. Is dat zo?


Robots kunnen juist gevaarlijk werk doen, dat hoeft dan niet meer door mensen gedaan hoeft te worden. En zijn er echt wel eens ongelukken gebeurd met robots? Daarover gaat deze tekst.

Robots zijn ideaal voor werk op gevaarlijke plaatsen. Je kunt ze harder dan mensen maken, met extra sterke omhulsels die bestand zijn tegen hitte, kou en chemische stoffen.Ze hebben geen last van gifgas of stralingen. Ze hebben geen lucht of zuurstof nodig,voedsel of drank nodig. Je kunt ze voorzien van speciale uitrusting voor hun werk,zoals een camera om in de donkeer te zien, sterke grijparmen en vlijmscherpe messen om mee te snijden.


Bron:Robots in de ruimte, in films en op gevaarlijke plaatsen Schrijver:Steve Parker

Robots en werk

Als robots al ons werk gaan doen, is er dan nog wel werk voor mensen?

Altijd aan het werk

Een robot die in een fabriek werkt,die bijvoorbeeld schroeven aandraait klinkt niet echt spannend. Een lopend en blaffend speelgoedhondje dat bevelen als 'stop' en 'zit' opvolgt, klinkt veel leuker! Robots die zijn gemaakt werk kunnen er heel anders uitzien dan speelrobots,maar ze hebben veel dezelfde onderdelen. Tegenwoordig werken er steeds meer robots in fabrieken, kantoren, scholen, ziekenhuizen enzovoort. Meestal doen ze simpel werk waar één beweging of handeling voor nodig is. Zoals met verfspuiten werken of dingen in dozen doen. Deze robots hebben een bewegend deel waarmee ze hun werk doen. In minder gevallen beweegt de hele robot meestal op wielen.

Vroeger

Vroeger dachten mensen dat robots al het werk van mensen zouden overnemen. Robots zagen er op tekeningen uit als mensen van metaal, die alle klusjes deden waar mensen een hekel aan hebben. Zoals het huishouden. Robots kunnen ook werk doen dat voor mensen te vies of te gevaarlijk is. Er is nog heel veel werk dat robots niet van mensen kunnen overnemen. De meeste mensen hebben zelfs nog nooit een robot gezien die sprekend op een mens lijkt. Maar toch kom je in het dagelijks leven meer robots tegen dan je denkt.

Robots nu

Bijna niemand heeft een robot die het hele huishouden kan overnemen. Zo'n klus is voor een robot veel te ingewikkeld. Het is heel erg moeilijk om een robot te maken die dat kan. Maar toch gebruiken we meer robots dan je zou denken. Heb je bijvoorbeeld wel eens een broodbakmachine gezien? Wanneer je in die machine de ingrediënten voor een brood in stopt, komt er na een paar uur een heerlijk warm brood uit! De machine heeft de ingrediënten gemengd, gekneed en gebakken! Hij neemt het werk van de mensen over. Een soort robot dus. Alleen lijkt zo'n machine helemaal niet op een mens van metaal.

Handig?

Het is natuurlijk best handig dat robots saai, vies of gevaarlijk werk voor mensen kunnen doen. En je moet een robot heel precies vertellen wat hij moet doen, anders kan er veel mis gaan. Dat is best lastig. En het is misschien ook wel saai als er nog maar weinig werk voor mensen is, omdat robots al het werk hebben overgenomen.

Robots en klusjes

Als je een lijst zou maken met alle klusjes die robots zoude kunnen doen dan had je er een heleboel. Ze kunnen van alles wat. De meeste werken in fabrieken en productiebedrijven. Robots kunnen:

Duwen,trekken,tillen,draaien,knijpen,rekken,spuiten,boren, en(ver)plaatsen allerlei materialen.

Robots maken de producten die we dagelijks gebruiken.

Robots en het huishouden

Robots kunnen allerlei klusjes in huis doen,maar ze kunnen niet alles doen,want het is moeilijk om een robot te programmeren. En als een robot te veel doet raakt de robot ‘’vermoeid’’ en werkt de robot niet meer. De robots helpen je in het huishouden met de klusjes die jij normaal doet,zoals: opruimen, afwassen,strijken,het gras maaien en zelfs de zwembad schoonmaken. Maar koken doen sommige robots maar de meeste niet,want de mensen zijn bang dat er een onderdeel van de robot in het eten komt,en dat ze het dan opeten. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren… Een robot kun je dus ook in huis gebruiken.

Linkjes en sites voor meer info: www.kennisnet.nl www.wikipedia.nl www.google.nl

Bron:Robots hoe ze bewegen,werken,spelen en ons helpen Door Steve Parker

Robots in het ziekenhuis

Het zal even duren voor dat er een echte robotdokter komt. Maar in de geneeskunde gebruiken we al robots die ons gezond houden en ziektes behandelen. Assistenten gebruiken ze, maar patiënten krijgen ze nooit te zien. In ziekenhuizen en apotheken controleren ze de voorraad en tellen ze hoeveel pillen er voor elke patiënt zijn.

Het nadeel van de robot is dat zijn geheugen kapot kan gaan en dat hij dus alles wist. Dat is een groot probleem voor de geneeskunde. Een dokter kan ook een robot zijn door op de robot een scherm te zetten van zich zelf. De dokter zit in een ruimte met een webcam en bestuurt de robot. Er zit ook nog een camera, luidspreker en een microfoon op de robot, zodat de dokter ook zijn patiënten kan zien.

Er bestaat ook een robotchirurg. Een echte goeie chirurg heeft een vaste hand nodig, precieze bewegingen en goeie ogen. Daarom hebben wetenschappers een robotchirurg uitgevonden zodat de operatie precies verloop. De robotchirurg kan wel 100 operaties per dag uitvoeren.

Als er een moeilijke operatie is en niemand heeft er ervaring mee, kan het van een afstand. De chirurg bestuurt de apparaten van een afstand zodat de apparaten gaan bewegen en gaan doen wat de chirurg wil. Er zijn verschillende camera´s in de ruimte. De telechirurg houdt de operatie en de patiënten in de gaten.

In het leger zijn er soms veel gewonden. Er zijn daar geen experts in chirurgie. Dus willen ze in de toekomst een legerziekenhuis maken waar robotdokters werken.

Bron:Robots hoe ze bewegen,werken en ons helpen Steve Parker

Operaties door robots

 • Chirurgen hebben een vaste hand nodig.
 • Die vaste hand moet goede ogen, een enorm goed geheugen voor lichaamsonderdelen en operatie praktijken hebben.
 • Een van de belangrijkste chirurg robots is da Vinci elke dag voert hij wel 100 operaties uit.
 • Op patiënten uit de hele wereld.

Robots in het lab

 • Voor robots is een wetenschappelijk laboratorium net als een huis voor mensen.
 • In het laboratorium worden veel nieuwe soorten robots gebouwd,gerepareerd en verbeterd.
 • Veel werkrobots zijn dag en nacht in laboratoriums.
 • Daar doen ze bijvoorbeeld onderzoekswerk en testen voor hun bazen.

Robotdokters

 • Het zal nog wel even duren voor we naar een robotdokter gaan.
 • Maar in de geneeskunst gebruiken we allerlei robots om ons gezond te houden.
 • Veel van de robots in de geneeskunst zie je niet.
 • Ze controleren in ziekenhuizen bijvoorbeeld de voorraad van de pillen.
 • In medische laboratoriums analyseren rijen robots bijvoorbeeld bloedmonsters of speeksel.
 • Robots halen en brengen automatische dingen zoals pillen,buizen en verband. Daarbij volgen ze snoeren die in de grond zitten.

Linkjes en sites voor meer info

Kijk ook eens op kennisnet.nl, Wikipedia of gewoon google.

Bron: Robots,hoe ze bewegen,werken en ons helpen.Door:Steve Parker.

Robot of Mens?

Skelet en Spieren

Robots hebben een geraamte of skelet dat ze steunt en hun kleine onderdelen bevat . Meestal is het van metaal of van een hard plastic . De geraamte van mooiere robots zitten van binnen , net als de botten in jouw eigen lichaam . Bij hard werkende fabrieksrobots kan het geraamte aan de buitenkant zitten , omdat het er niet toe doet hoe die robots er uitzien in de fabriek .

Grijpen en Beheersen

Veel robots hebben grijparmen , zuignappen , klauwen of klemmen voor het beetpakken en verplaatsen van dingen . Alle robots hebben 1 of ander besturingssysteem . Meestal zijn dat microchips of een computer met ingebouwd ‘brein’ . Maar mensen kunnen robots ook programmeren of leren hoe ze hun werk moeten doen .

Bron : Robot wereld Door: Steve Parker

Robots in boeken en films

Films

In films komen robots heel vaak voor. De bekendste films zijn: Robots,Wall-E,Starwars,Transformers, maar er zijn er nog veel meer. Veel robots in films zijn schurken bijvoorbeeld: the Terminator, Darth Vader enz. In de wereld kennen miljoenen mensen robots,cyborgs en dat soort fantasiemachines uit films en boeken.Wat er ook wel eens in robotfilms voorkomt is de robotdans. De robotdans is een soort van "blokkerige" dans.

Boeken

In boeken komen robot's ook voor. Dat zijn de boeken: Robbie Robot en de zorgenstam van Bobje Goudsmit,De wereld van de robots van Tony Hyland en nog veel meer. Sommige Robots zijn goed en sterk,ander slecht en machtig. Je hebt misschien weleens gedroomd dat je een robot zou zijn met superkrachten. In de meeste verhalen winnen de goede robots en verliezen de slechte. In verhalen kan van alles gebeuren wat niet in het echt kan gebeuren,want het is allemaal fantasie.

Functies van robots

Programmeren

Er zijn verschillende manieren om robots te gebruiken. Je kunt ze programmeren zoals je wilt. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken als huishoudster, of als kok etc. Het ligt eraan hoe je hem programmeert. Hij kan het werk doen van 10 mensen! Dat is best handig… !

Nadelen

Maar er zijn ook nadelen. Een robot kan soms best gevaarlijk zijn. Stel je eens voor dat een robot kortsluiting heeft en aan het opereren is… Dat kan heel erg gevaarlijk zijn . De gevolgen van robots die alles kunnen is dat de werkloosheid toeneemt en dat zou onze economie verpesten.

Bron: Robot wereld door :Steve Parker

Robots als autobestuurders

Lekker achterover liggen in je auto, terwijl de robot je auto bestuurt. Dat kan.


Een robot is in een stad in een auto aan het rijden. Mensen schreeuwen naar elkaar. Kan een robot zo veel dingen tegelijkertijd aan? Waarschijnlijk niet, daarom is er een robotauto die sensoren heeft en verkeerssignalen opvolgt. Hij moet wel opletten op overstekende kinderen en bejaarden en hij weet ook waar je kunt parkeren en of je op een gevaarlijke plek gordels aan moet.

bron: Robots hoe ze bewegen, werken en ons helpen. Schrijver: Steve Parker

Automatische auto's

Er zijn robots die op auto’s lijken maar van binnen in wordt het bestuurd door een robot. De toeristen vinden de automatische taxi’s fijn omdat ze gerust op de achter bank kunnen liggen en hun kap eraf kan halen om te ontspannen want ze hebben geen last van mannen. Meer mensen vinden de automatische auto’s fijn, maar als ze een keer op een drukke weg rijden met mensen en fietsers die tussen de auto’s rijden kan er iets gebeuren. Robots kunnen niet op alles te gelijk letten maar mensen wel dus robots zijn niet zo slim en veilig.

Toekomst

In de toekomst is er een nieuwe auto de pivo 2. In de pivo 2 zitten een cameraoog en een microfoon. Als er iets met de bestuurder gebeurt, kan de minirobot automatisch rijden.

Robots die lesgeven

Er zijn al robots die les kunnen geven. Maar kunnen ze ook echt een leraar vervangen?

Op de basisschool in de Zuid-Koreaanse stad Doegu krijgen de leerlingen sinds een week Engelse les van 29 robots. De apparaten worden bestuurd door leraren op de Filipijnen. De 29 onderwijsrobots zijn ongeveer één meter groot en rijden op wielen door de klaslokalen. Ze kunnen spreken met de leerlingen en gebaren maken met hun armen. Hun hoofd bestaat uit een televisiescherm, waarop een geanimeerd gezicht is afgebeeld. Leraren worden afgebeeld door camera's op het gezicht van de robots. De leraren op wielen zijn ontwikkeld door wetenschappers van het Koreaans Wetenschappelijk en Technologisch Instituut.

De eerste robots

Uitvinder

George Devol & Joseph Engelberger waren de uitvinders van de eerste robot. De robot werd gemaakt in 1954. Hij heet Mr.Asohi en kan bierflessen openen en pinten tappen in minder dan 2 min(en pint tappen is een glas vullen met bijvoorbeeld bier). De robot weegt 1 ton en duurde 200 werkuren om hem te maken. Hij kost iets van 125.000 euro.

Karel Capek

Het woord robot is afgeleid van het Tsjechische roboto. Het is aan het begin van de vorige eeuw vanuit die taal in veel talen overgenomen.

Het was de Tsjech Karel Capek die in 1920 als eerste een verhaal over een robot bedacht voor zijn toneelstuk RUR (Rossum’s Universal Robots). Zijn broer Josef verzon de woorden terwijl zijn broer Karel schreef. In het verhaal van Karel waren de robots die kunstmatig waren eerder levendig dan als een machine. Mensen hadden het ontworpen en gaven het eigen lichaamsdelen. Ze stelden de robots samen in fabrieken zoals in de auto-industrie. Mensen maakten auto’s en het stukje voor stukje op te bouwen op en lopende band. Zo kwamen ook de robot in de productielijn maar met levende delen.De robots waren gedwongen om voor de mensen te werken. Maar dat waren ze zat dus ze kwamen in opstand. De toneelstuk RUR was een succes een hit ze maakten films tv programma’s. Het woord robot was scherp en klonk goed. De naam robot voor elke mens die machines maakt.

Eerste film

De eerste film waar robots in spelen heet Metropolis en was 1927. Het sombere verhaal ging over een vrouwenrobot die toen in een kille toestand zat ze was de slechte tweeling van Maria. De speciale effecten waren heel bijzonder in die tijd. Het was ook vreemd via een robotvorm en een mens Brigitte. Diegene die Maria speelden was een vrouw in een pak.


Weetjes

Het is wetenschappers zelfs gelukt om een biologisch brein van een rat te koppelen aan een robot. Veel eerder waren er ook al diverse robotachtige machines. Alleen konden deze maar een beperkt aantal handelingen verrichten en waren niet programmeerbaar. Daarvoor moest eerst de computer worden uitgevonden.

Bronnen: steljevraag.nl & extendlimits.nl & digitalworld.be & wikipedia.nl, robots, Auteur: S. Parker

Robots en leren

Er zijn robots die van elkaar kunnen leren. Maar hoe kunnen robots van elkaar leren? De Technische Universiteit Eindhoven heeft samen met zes andere onderzoeksinstellingen een online database opgezet. De bedoeling hiervan is dat de robots in de zorg en de industrie via deze database van elkaars capaciteiten leren en zich zo veel sneller nieuw handelingen eigen maken. Want in deze database worden alle taken en handelingen opgeslagen die zij hebben geleerd. Zo komt er veel nuttige informatie beschikbaar voor alle robots, zodat ze niet steeds hun vaardigheden opnieuw hoeven ontwikkelen.

Bron:informatie op professional.nl

Robots en milieu & natuur

'Kunnen robots helpen bij het oplossen van milieuproblemen?'

Milieuproblemen

Er zijn verschillende wereldwijde problemen die te maken hebben met het milieu. De opwarming van de aarde en minder drinkwater door viezigheid. Maar ook onze benzine, gas, en andere fossiele brandstoffen raken op, is de co2 uitstoot veel meer dan ooit en is er veel te veel afval.

Oplossingen

 • Recycle-robots, die alles sorteren op vuilsoort.
 • Robots die het afval in boxjes smelten en dan opbergen. (Net Als Bij Wall.e)
 • Robots die vies water reinigen.
 • Robots die het vuil verbranden en dan de hitte omzetten in energie.
 • Robots robots die van water waterstof maken. Vervoermiddelen kunnen daar dan op rijden en dat betekent dat er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn.

Er is geen co2 uitstoot en geen opwarming van de aarde.

(Fossiele brandstoffen zijn: benzine, gas en nog meer van dat soort dingen!!)

Robots en diepzee

Al jaren duiken robots de zee in. Ze doen werk zoals:de zeebodem afspeuren, Of schatten zoeken in gezonken schepen. Sommige onderwater robots werken op afstandsbediening .Wetenschappers sturen ze door koraalriffen naar ondergrondse kloven en tot op de bodem.

Robots onder controle

Een echte robot voert zelf bepaalde taken uit. Simpele robots worden een beetje bestuurd door mensen .Dat is onderdeel van wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering .Dan wachten ze op de volgende opdracht.

Robots in de natuur

Robots zijn soms vermomd als dieren of planten .Ze bekijken zeldzame dieren en nemen stropers te grazen als ze een dier willen doden.

Bronnen: www.google.com : Milieu Problemen

Robots in de ruimte

Op welke manier worden robots gebruikt in de ruimte?

Een reis door de ruimte

Weinig mensen gaan naar de ruimte. Je moet jaren trainen als je astronaut wilt worden. Het moet fantastisch zijn om onder je naar de langzaam ronddraaiende planeet aarde te kijken en verre planeten, manen en sterren te zien. Maar robots doen dat elke dag!

Maanwagentjes

In de ruimtevaart worden al heel lang robots gebruikt. Zo werden er door Amerikaanse robots gezet op de maan. De maanwagentjes maakt foto’s en met de robotarm werden allerlei deeltjes van de maanbodem opgepakt. De spaceshuttle die regelmatig om de aarde draait, heeft ook en robotarm. Met behulp van de robotarm kunnen satellieten uit de laadruimte van de shuttle opgepakt en in de ruimte worden gezet. De robotarm kan ook gebruikt worden als de astronauten in de ruimte gaan werken. Zoals je nu begrijpt kun je zulke robots niet gebruiken voor het maken van je huiswerk. Spaceshuttle= soort vliegtuig afgeschoten door raketten bedoeld voor vluchten in de ruimte.

Waarom?

Om allerlei redenen sturen we ruimterobots naar op verre reizen. We willen ontdekken hoe andere werelden er uitzien, zoals verre planeten of manen. Robots zijn uitgerust met allerlei sensoren en andere waarneemapparatuur. Hiermee kunnen zij de mensen op aarde van informatie voorzien. Vaak werken deze ruimterobots niet alleen, maar met twee of meer robots in een team. Andere ruimterobots maken minder verre reizen. Zij blijven dichter bij de aarde en verrichten werk zoals het aanbrengen van voorraden naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

bron: Robots in de ruimte, in films en op gevaarlijke plaatsen. Schrijver: Steve Parker

Robots en vliegen

Kunnen robots vliegen als een vogel?

Smartbird

De zogenaamde SmartBird is geïnspireerd op de zilvermeeuw. De vliegbewegingen van deze vogel worden tot in detail gekopieerd door het apparaat. Smart bird heeft de eerste robot zeemeeuw uitgevonden ,hij heeft hem heel goed nagemaakt zo Dat die net echt lijkt .

De vleugels bewegen niet alleen naar boven en naar beneden, maar kunnen net als bij levende vogels ook buigen en draaien. Het 450 gram zware apparaat dat ook de vorm van een vogel heeft, steeg op door te klapperen met ruim twee meter lange vleugels.

Niet alleen de vleugels helpen het dier overigens bij het vliegen. Ook de staart van het robotdier heeft een belangrijke functie bij het winnen van hoogte. Door het slaan van zijn vleugels en sturen met zijn staart kan hij opstijgen en onafhankelijk landen.

Zelfs het lichaam van de vogel kan bewegen, zodat het apparaat gemakkelijk van richting kan veranderen in de lucht. De robot is op afstand bestuurbaar.

Hoewel de vogel een vleugelwijdte van 2 meter heeft weegt hij 0,485 kg.

Automatische piloot

Er zijn ook robots die fungeren als automatische piloot in een vliegtuig : ze helpen de menselijke piloot dan laten ze de robots het werk doen maar ze houden alle meters en wijzers in de gaten voor het geval er iets mis gaat ,bij een probleem gaan lampen en piepers tekeer .

Drones

Er bestaan ook militaire vliegtuigen die door een robot worden bestuurd. Deze heten drones en ze vliegen boven vijandelijke gebieden of terreinen waar er verdachte activiteiten plaatsvinden. Ze moeten er ongemerkt heen vliegen, spionagefoto’s maken en zo snel mogelijk weer terugkeren. De foto’s bevatten info over bijvoorbeeld hoeveel tanks of vliegtuigen er zijn op een vliegveld.

Radiostilte

Slimme drones hebben minder aanwijzingen nodig, hun computer heeft genoeg info om te beslissen waar ze heen moeten en wat ze moeten fotograferen.


bron: nu.nl en youtube.com, Robots, Auteur: S. Parker.

Extra leuk: Spannend verhaal

Misleiding

Omdat een robot een apparaat is dat gewoon doet wat hij ingeprogrammeerd heeft gekregen, zijn ze makkelijk te misleiden. Zo was er een keer een robothond die foto’s van de indringers maakte en die naar het mobieltje van zijn baas stuurde. Een misdadiger gooide daar ’s nachts een steen naar binnen;de robothond liep er naar toe en begon de steen te bewaken (zodat de ‘inbreker’ niet kon vluchten en maakte er foto’s van. Ondertussen haalde de echte inbreker het hele huis leeg. De huiseigenaar, die ergens op vergadering was , was dan ook heel verbaasd toen hij 15 foto’s kreeg. Zo zijn robots wel meer te misleiden. Het is dus vaak heel riskant om een robot opdrachten te laten doen. Als een robotarm in een fabriek even niets voelt, denkt hij dat de lopende band stuk is, en gaat hij uit terwijl de stukken nog wel door andere robots bewerkt worden. Dat is dan dus verspild materiaal. Het zou maar raar zijn als je een auto had die 100% vierkant was.

Links


Woordenschat

www.WoordWiki.nl Wiki met woordclusters

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:ABBU/Artikelen&oldid=500531"