Massa (natuurkunde)

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 9 mei 2023 om 14:17 (Toegevoegd massaproductie.)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Massa geeft de hoeveelheid materie weer. Op aarde worden massa en gewicht door elkaar gebruikt, wat eigenlijk fout is omdat je gewicht afhankelijk is van én de massa én de zwaartekracht. Op de maan is jouw massa hetzelfde als op aarde, maar omdat de zwaartekracht op de maan veel minder is (1/6 van op aarde) weeg je op de maan ook maar 1/6 van wat je op aarde weegt. Dat is nog eens makkelijk gewicht verliezen! Daarom konden mensen op de maan ook van die grote sprongen maken met dezelfde kracht uit hun spieren die op aarde maar een klein sprongetje zouden opleveren. Op Jupiter zou je echter 2,6x zo zwaar zijn en zou het heel moeilijk zijn om te bewegen.

Een massa is ook een ander woord voor een hele hoop van iets (jij hebt massa's geld), of voor een grote groep mensen (een mensenmassa). En zo bestaat er ook massaproductie: het maken/fabriceren van iets in grote hoeveelheden tegelijk.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Massa_(natuurkunde)&oldid=785750"