Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Kernenergie

Uit Wikikids
Versie door Klas6B (overleg | bijdragen) op 10 mei 2007 om 10:16 (Pagina aangemaakt: <!-- ******* LEES DIT EERST ************************************************** * In onderstaand sjabloon kan je u onder elk kopje je eigen tekst schrijven, * * volgens de aanwijzi...)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


 Kernenergie   

Hoe ?

Iedereen wil wel weten hoe kernenergie werkt. In een kerncentrale wordt de grondstof (uranium) gespleten. Daardoor ontstaat een reactie die warmte opwekt en water doet koken. Deze stoom wordt door een turbine gestuurd en naar de generator gebracht. Op die manier wordt er elektriciteit opgewekt.

Waar kernenergie voor dient is wel duidelijk maar ik zal het toch nog even zeggen. Kernenergie wordt gebruikt om elektriciteit te maken.

In België staan er kerncentrales in Doel (aan de Schelde) en in Tihange (aan de Maas). Ons land is erg afhankelijk van de opbrengst van deze kerncentrales.


Kostprijs

In een onderzoeksrapport van de technische universiteit Lappeenranta in Finland staan de volgende kostprijzen voor de productie van elektriciteit. (prijspeil 2003): • Kernenergiecentrale: 2,4 eurocent per kilowattuur • Gasgestookte centrale: 3,2 eurocent per kilowattuur • Kolengestookte centrale: 2,8 eurocent per kilowattuur.

In de kostprijs van kernenergie zijn echter de volgende kostenposten niet meegenomen: • De kosten voor de eindberging van het kernafval. Hiervoor dient de kostprijs verhoogd te worden met 0,25 eurocent1 per kilowattuur. • De kosten voor een verzekering. Hiervoor dient de kostprijs verhoogd te worden met 1 euro 2 cent per kilowattuur.


== Voor en nadelen

==

Bij een kerncentrale heb je meer nadelen dan voordelen. Ik som een paar van de voordelen en ook van de nadelen op. Een voordeel is : Bij kernenergie wordt er met weinig grondstof een heleboel energie opgewekt, dit is erg voordelig omdat de voorraad van de grondstof (uranium) niet snel opgeraakt. Kernenergie is zeer goedkoop. Nog een voordeel is dat er geen co² in de lucht komt.

Het grootste nadeel is dat er radioactieve stralen kunnen vrijkomen. Er zijn al veel mensen gestorven door deze stralen. Er blijft ook radioactief afval over. De installaties zijn duur en de werking is niet zonder gevaar. Vooral de ramp in Tsjernobyl heeft de enorme risico’s aangetoond. Ik heb nog één nadeel en dat is dat 1,5 van de 10 ton uranium jaarlijks vervangen moet worden.


Toekomst

De toekomst ziet er voor deze energiebron goed uit omdat het geen co² uitstoot en omdat er weinig uranium nodig is voor de energieopwekking. De ministers zijn aan het debatteren over een achtste kerncentrale. Maar de brandstof raakt na een tijd ook uitgeput. Het kan ook zijn dat de kerncentrales worden gesloten door de gevaren van een kerncentrale. Het wordt dus afwachten.

Klas6B 10 mei 2007 10:16 (CEST)

Vul hier een kopje in

Typ hier een omschrijving / tekst maar haal eerst deze regel weg!

Externe links, bronnen, afbeeldingen

Fotogalerij

Als je meerdere foto's netjes op een rij wilt zetten, is het handig om de fotogalerijfunctie te gebruiken.

Waarom schrijf ik er hier een stukje over

Crystal Clear app lphoto.png
Afbeelding gewenst!

Bij dit artikel hoort nog een afbeelding. Heb jij een afbeelding die onder een vrije licentie kan worden geplaatst, dan kan je deze hier uploaden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kernenergie&oldid=29279"