Dierenmishandeling

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 8 okt 2023 om 12:07 (→‎Bedreigde dieren: replaced: Bijv. → Bijvoorbeeld)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder dierenmishandeling verstaan we het verwonden van dieren en het opzettelijk verwaarlozen van dieren. We spreken dus van dierenmishandeling als er regels zijn overtreden. Dierenmishandeling is een strafbaar feit, maar in tegenstelling tot de mishandeling van mensen geen misdrijf maar een overtreding.

Soorten van mishandeling

Er zijn allerlei manieren waarop dieren kunnen worden mishandeld. Soorten dierenmishandeling die door de wet verboden zijn, zijn bijvoorbeeld:

 • Het ondervoeden van dieren (verwaarlozen).
 • Het verminken van dieren in een weiland.
 • Het neerknuppelen van zeehonden.
 • Het vangen van dieren met behulp van een voetklem.
 • Huisdieren op straat zetten denk hierbij aan zwerfhonden of katten of andere dieren.

Wat is dierenmishandeling precies?

In de wet staat dat je een dier niet zomaar pijn mag doen. Een dier heeft ook recht op een goed leven, en dat mag je niet zomaar afpakken. De wet is dat je een dier niet zomaar pijn mag doen toch doen veel mensen het. Voorbeelden van dierenmishandeling.:

 • Een dier weinig eten of drinken geven of mee spelen enz.
 • Het slaan of schoppen zonder reden of als ze 1 keer iets fout hebben gedaan.
 • Een dier zwak maken, door het niet te verzorgen, of geen eten of drinken te geven.
 • Het slaan of schoppen of op een andere manier pijn doen van een dier.

Mensen denken verschillend over dierenmishandeling, de een vindt schoppen van een dier al mishandeling, terwijl iemand anders dit niet vindt. De ene vindt dat dierenmishandeling niet erg is omdat het toch maar dieren zijn, terwijl de andere vindt dat het wel heel erg is omdat dieren ook leven.

Waarom mishandelen mensen dieren?

 • Om geld te verdienen voor het vlees of voor een bontjas of voor het ivoor van olifanten.
 • Om mensen te vermaken bij stierengevechten bijvoorbeeld of dieren zoals beren door ze kunstjes te laten doen.
 • Om te ontdekken of medicijnen en make-up goed werken dat doen ze bijvoorbeeld bij konijnen en katten.
 • Om mensen beter te maken. Voor dokters die bij de opleiding moeten oefenen voor een operatie.

Wat te doen bij dierenmishandeling

Als je het gevoel krijgt dat je buren zijn huisdieren mishandelen of verwaarlozen dan kun je gratis de dierenambulance bellen via het nummer 144 dit kan anoniem als je dat wilt dan komt de dierenambulance langs om te kijken en als het om loslopen hond gaat komen ze die ophalen. Het is helemaal gratis niks doen ook zwijgen betekent toestemmen en dierenmishandeling of zwerfdieren is niet oké!

De bio-industrie

Bio betekent leven en industrie betekent fabriek dus dieren die leven en fabrieken. In de bio-industrie worden zoveel mogelijk dieren in hele kleine hokken gezet. Ze worden binnen een korte tijd (ongeveer 3 maanden) vetgemest om naar de slachterij te brengen. Ze hebben dan eigenlijk geen leven gehad. Waarom is bio-industrie zo slecht voor de dieren? Vrijheid: De dieren in zo’n klein hok hebben geen ruimte om te leven en dat maakt ze zwak omdat ze bijna niet kunnen lopen. Leefgebied: Die is heel slecht, dieren staan op roosters en dat is niet goed voor hun voeten. De dieren staan ook de hele tijd in het donker het is slecht voor hun ogen. En ze mogen nooit naar buiten.

Dierproeven

Vooral knaagdieren worden veel gebruikt als proefdieren, om bijvoorbeeld make-up of medicijnen te testen. Die dieren zitten in kleine hokjes waar hun hoofd vrij zit en het hok is aan de boven- en achterkant open. De dieren gaan daardoor meestal dood, of krijgen veel verwondingen. De meningen zijn verschillend over de vraag of dit wel of niet mishandeling is. Dierproeven voor make-up zijn in Nederland sinds 1977 verboden geworden. Deze dierproeven worden gedaan om te kijken of de medicijnen wel goed zijn voor de mensen. Als de resultaten van de dierproeven goed bevallen, worden deze medicijnen vervolgens ook gebruikt voor de mensen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werden in Nederland in 2011 581.776 dieren gebruikt in dierproeven.

Bedreigde dieren

Sommige dieren worden met uitsterven bedreigd. Dit komt door de stropers. Stropers zijn mensen die een dier doodmaken voor het geld. Bijvoorbeeld het ivoor van olifanten het bont van jachtluipaarden en soep van zeeschildpadden. Die stropers verkopen het stiekem aan mensen die soms niet weten dat het illegaal is. In Afrika zijn heel veel dieren bedreigd ze zitten daar in natuurparken. Olifanten en neushoorns zijn ook bedreigde dieren. De panda is ook heel bedreigd. Stropers jagen niet alleen op de panda, ze zijn meer afgeleid door de bamboebossen. Daarom worden panda’s bedreigd.

Dierenbescherming

Dierenbescherming betekent: Het beschermen van de dieren tegen mensen, omdat dieren zichzelf anders niet kunnen redden. Als je ziet dat een dier mishandeld wordt, kan je dit aan de politie doorgeven. Die sturen het dan meestal door aan de dierenbescherming. De dierenbescherming komt op voor alle dieren. Zij vinden dat alle dieren een goed leven moeten hebben. Waar dieren mishandeld worden komt de dierenbescherming in actie. Ze helpen dieren in nood, door ze bijvoorbeeld naar een dierenasiel in de buurt te brengen om een goed baasje voor ze te vinden. Ze komen ook op voor proefdieren en bio-industrie. Ze zorgen er ook voor dat ze in de bio-industrie de dieren grotere hokken krijgen. De dierenbescherming komt ook op scholen om de kinderen te laten zien wat dierenmishandeling precies is. De dierenbescherming heeft ook een club voor kinderen, die heet: Kids For Animals. Zij doen er met kleinere dingen alles aan om dieren te helpen en ze zamelen geld in met allerlei soorten acties.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dierenmishandeling&oldid=818625"