Culemborg de vrije stad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nuvola apps error.png
Weg?
Iemand wil deze pagina laten verwijderen om de volgende reden: Info verplaatst naar Culemborg. Een moderator zal hierover beslissen. Als je het artikel verbetert, mag het misschien blijven staan.
Nuvola apps error.png
Dit artikel wordt waarschijnlijk verwijderd.
Reden: Info verplaatst naar Culemborg


Culemborg de vrije stad ==



Culemborg is al erg lang een vrije stad ( circa 700 jaar).Dit komt omdat Culemborg ooit stadsrechten heeft gekregen. Zo’n vrije stad moet natuurlijk wel goede regels hebben om het leefbaar te houden.



Stadsrechten in Culemborg


Culemborg kreeg op 6 december 1318 ( Sint-Nicolaasdag) stadsrechten van Heer Johan van Culemborg. Hierdoor werd Culemborg een vrije stad. Hierdoor werden afspraken tussen de heer en de stad (die eigenlijk al in gebruik waren in de praktijk) vastgelegd op papier. De Culemborgers mochten het stadsbestuur nu zelf regelen, zo waren ze ook minder afhankelijk van Johan van Culemborg (de heer van Culemborg). In ruil hiervoor moesten de Culemborgers hem helpen als er een oorlog was met zijn vijanden. Een voorbeeld hiervan was de strijd om de mijter in 1428. Johan van Culemborg maakte een stadsbrief waarin regels stonden over onderwerpen als bestuur,rechtspraken,strafrechten,belastingsrechten,personen/familierechten maar de meeste regels gingen over het handhaven van de orde ( de rust behouden in de stad). Een paar van deze regels over het handhaven van de orde zijn: Degene die een ander drank in zijn gezicht gooit krijgt 5 pond boete, degene die vecht totdat de andere bloedt krijgt 5 pond boete behalve als je alleen met je vuisten slaat dan krijg je maar 1 pond boete.



Jan II (Johan) van Culemborg


Jan II van Culemborg was de zoon van Gerard I van Culemborg en Bertrada van Egmont. In het jaar 1422 volgde hij zijn broer Hubert III op. Ook kocht hij het dorp Acquoy in 1417. Hij steunde zijn broer (Zweder van Culemborg) in zijn strijd om de bisschopszetel van Utrecht. Ook hielp Jan van Culemborg Arnold van Egmont. Zij veroverden samen Buren. Jan II van Culemborg trouwde met twee vrouwen (Barbara van Gemen) en (Aleida van Götterswick). Met beide vrouwen had hij 5 kinderen.



Hoe kwam Culemborg aan deze naam


De naam Culemborg kwam van een burcht (een versterkt huis) in of bij een kuil (een eenvoudig gat in de grond).




Kasteel van Culemborg




In de 14de eeuw bouwde Jan II zijn kasteel aan de rand van Culemborg. Het gebouw bestond uit een grote zaal, een paar bijgebouwen en een donjon ( een middeleeuwse verdedigbare woontoren.) In 1360 werd er nog een toren ( een vierkante woontoren) bijgebouwd. Dit was een toren waar mensen in konden wonen. In 1371 werd de bouw van de ronde donjon voltooid, de donjon had muren die ongeveer 4,40 meter dik waren. Direct nadat de bouw van deze donjon voltooid was begon men met de bouw van een nieuwe donjon. In 1672 ( dit werd ook wel een rampjaar genoemd) namen de Franse soldaten Culemborg in. De Fransen namen ook het kasteel van Culemborg in. Nadat de Fransen vertrokken was het kasteel niet meer bewoond en werd er brand gesticht. Het kasteel was toen nog niet helemaal verwoest. De jaren daarna raakte het kasteel nog meer in verval. In 1735 werd het kasteel (voor het grootste gedeelte ) gesloopt. Uiteindelijk waren alleen de witte toren en een paar andere gebouwen over van het kasteel van Culemborg maar deze werden uiteindelijk ook gesloopt in 1812.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Culemborg_de_vrije_stad&oldid=443868"