Cito: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (+{{Samenvoegen|Cito-toets}})
k (Vervangen van gelijke afbeelding van Commons)
Regel 25: Regel 25:
 
Denk er dus goed over na, en ik wens je heel veel succes bij het maken van je schoolkeuze en je opleiding op het voortgezet onderwijs!
 
Denk er dus goed over na, en ik wens je heel veel succes bij het maken van je schoolkeuze en je opleiding op het voortgezet onderwijs!
   
[[categorie:Onderwijs]]
+
[[Categorie:Onderwijs]]

Versie van 28 jun 2014 20:26

Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Cito-toets. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.


Als de cito eind-toets eraan komt, wil je er vast wel wat meer over weten. Dat wil ik jullie in dit artikel gaan uitleggen. Bij het eerste rapport in groep 8 krijg je een schooladvies, bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo. Je kunt dan alvast gaan kijken of er een school in jouw omgeving is, waarop je een opleiding naar je advies kunt volgen.

Voor de citotoets zijn er vaak ook nog een paar informatieavonden, over de opleidingen waaruit je straks zal gaan moeten kiezen. Maar na een tijd is het zo ver, de citotoets! Sommige kinderen maken er een probleem van, maar dat valt reuze mee. Je word in de citotoets op de volgende onderdelen getest:

  • Taal (hieronder valt ook spelling en begrijpend lezen)
  • Rekenen
  • Studievaardigheden
  • W.O. (Wereldoriëntatie, daaronder valt natuuronderwijs, biologie, en geschiedenis.)

Wereldoriëntatie telt niet mee in je uitendelijke citoscore, maar wel in het percentiel. Als je in eind groep zeven de entreetoets gemaakt hebt, krijg je bij je eerste rapport in groep acht een voorlopig leerlingenrapport.
Naar aanleiding van het resultaat van de entreetoets, wordt er op dat rapport een voorlopig schooladvies en de verwachte citoscore gegeven. Een voorbeeld: Bovengrens: 539, Verwacht: 532, Ondergrens: 525. Je verwachte score verschilt dus altijd zeven punten met je ondergrens en je bovengrens.
De ondergrens en de bovengrens zijn er, omdat ze nooit precies kunnen voorspellen wat je citoscore wordt. Het komt nauwelijks voor dat iemand erg dicht bij zijn ondergrens in de buurt komt, of zijn ondergrens scoort. De cito duurt drie ochtenden, en op elke ochtend maak je vier toetsen.
Als je de uitslag van je citoscore hebt, en je definitief advies, kun je je gaan inschrijven bij de school waar je graag naar toe wil.
Let wel op bij je keuze: je moet jezelf twee vragen stellen.

  1. Wat wil ik ?
  2. Wat kan ik ?

Die twee vragen zijn erg belangrijk bij het maken van een schoolkeuze.
Denk er dus goed over na, en ik wens je heel veel succes bij het maken van je schoolkeuze en je opleiding op het voortgezet onderwijs!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cito&oldid=343204"