Biografie

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 22 dec 2022 om 11:51
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een biografie is het genre boek dat gaat over het leven van één persoon. Een autobiografie is een boek dat iemand over zijn eigen leven heeft geschreven.

Biografieën worden meestal over beroemde personen geschreven. Soms wordt een biografie geschreven als die persoon nog leeft. Soms ook als die al is overleden. Als de persoon nog leeft kan hij meewerken aan het schrijven van een biografie of niet. Dat betekent dat niet alles wat in een biografie staat ook waar hoeft te zijn. Er kunnen ook meerdere biografieën over één persoon worden geschreven. Bijvoorbeeld omdat één boek gaat over de jonge jaren van die persoon. En een ander boek gaat over de laatste jaren. Het kan ook zijn dat mensen verschillend denken over een persoon en daarom een eigen biografie schrijven.

Er is ook zoiets als een semi-autobiografie. Een semi-autobiografie is een boek dat iemand over zijn eigen leven heeft geschreven, maar wel fictief is. Dat betekent vaak dat de dingen die in het verhaal plaatsvinden of de belangrijkste thema's in het verhaal ook in het echt hebben plaatsgevonden, maar dat de schrijver van het boek ervoor heeft gekozen om zelfbedachte, niet-echte personages in het verhaal te schrijven. Dat betekent dus dat iets wat misschien wel echt gebeurd is in het leven van de schrijver, in de semi-autobiografie wordt gedaan door een personage dat door de schrijver is verzonnen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Biografie&oldid=755566"