Batavus

Uit Wikikids
Versie door Elin0710 (overleg | bijdragen) op 1 feb 2017 om 20:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Batavus Batavus is een Nederlands fietsenmerk, dat in het verleden ook bromfietsen en motorfietsen produceerde. Het bedrijf is gevestigd in het Friese Heerenveen....')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Batavus

Batavus is een Nederlands fietsenmerk, dat in het verleden ook bromfietsen en motorfietsen produceerde.

Het bedrijf is gevestigd in het Friese Heerenveen. De algemeen directeur is Huub Snellen.[1]

Inhoud 1 Oprichting 2 Motor- en bromfietsen 3 Faillissement 4 Fiets van het Jaar 5 Schaatsen 6 Zie ook 7 Externe link 8 voetnoten Oprichting[bewerken] Batavus werd opgericht in 1904 door Andries Gaastra en zijn vrouw Dientje als Rijwiel- en Motorenfabriek A. Gaastra en werd later Batavus NV Rijwiel & Motorenfabriek en Batavus Intercycle B.V., Heerenveen (1932-1986). Aanvankelijk werden er ook wekkers en naaimachines geproduceerd, maar later importeerde Gaastra fietsen van het Duitse merk Presto. De merknaam Batavus werd in 1909 gedeponeerd. Er werden toen al fietsen gemaakt.

Motor- en bromfietsen De eerste eigen motorfiets werd gebouwd in 1932. Het was eigenlijk een gemotoriseerde fiets met daarin een Sachs-motorblok. In de jaren 1930 werden fietsen met hulpmotoren van Sachs en ILO gemaakt. Ook de lichte 120- en 125 cc motorfietsen hadden motorblokken van die merken.

In de Tweede Wereldoorlog werden alleen fietsen gemaakt en vanaf 1950 maakte Batavus alleen nog fietsen en bromfietsen met motorblokken van Itom, ILO en Sachs. Een bekende brommer uit de Batavusstal is het eerste type Batavus Whippet (1962) met enkele hoge uitlaat, uitmondend in twee dunne pijpjes, in 1963 opgevolgd door de Whippet met een tijgerprint op de buddyzit en een dubbele uitlaat. Uiteindelijk bouwde Batavus nog slechts 49 cc brom- en motorfietsen met Sachs- of Tomos-blok. De bromfietsen met ILO-motor kregen vanaf het begin van de jaren vijftig allemaal de aanduiding "Bilonet" naast de echte type-aanduiding. Een raadselachtige naam, die voortkwam uit "Batavus met ILO, een NET ding".

In de jaren 1970 kwamen er motorblokjes van Anker-Laura. In 1984 leverde Batavus in Nederland geen bromfietsen meer, maar ze werden wel in Duitsland via postorderbedrijven verkocht. Batavus wees een samenwerkingsvoorstel van Yamaha af, maar nam wel Magneet, Fongers en Germaan over.

Faillissement In 1986 ging Batavus failliet. Het bedrijf werd overgenomen door de Atag Cycle Group. Eind jaren negentig werd Batavus opgenomen in de Accell Group.

Fiets van het Jaar[bewerken] In 2001 werd de Batavus M'Pact, een hi-end vakantiefiets, gekroond tot 'Fiets van het Jaar'.

In 2007 behaalde Batavus wederom de prestigieuze titel. Tijdens de FietsVAK 2007 in het Autotron te Rosmalen werd de Batavus Adagio NuVinci uitgeroepen tot 'Fiets van het Jaar 2007'. De Adagio NuVinci dankt de prijs aan twee innovaties: een traploze versnellingsnaaf van het type NuVinci en het geïntegreerde achterslot. Beide onderdelen winnen tevens een Innovation Award.

Op de FietsVAK 2013 in de RAI Amsterdam werd de Batavus San Remo uitgeroepen tot 'Fiets van het Jaar'.

In 2015 is de Batavus Zonar uitgeroepen tot 'Fiets van het Jaar'.

Schaatsen In 1932 ging Batavus ook schaatsen maken om de werknemers in de wintermaanden aan het werk te houden, onder de naam Batavus Schaatsenfabriek NV. In 1955 stopte de productie van schaatsen, maar tot 1975 werd de restpartij nog verkocht door Zandstra.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Batavus&oldid=473162"