Anorexia nervosa

Uit Wikikids
Versie door Slang2000 (overleg | bijdragen) op 23 sep 2022 om 13:50
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Dit is wat mensen anorexia denken

Anorexia (officieel: anorexia nervosa) is een veel voorkomende ziekte. De ziekte komt het meest voor onder meisjes (bijvoorbeeld fotomodellen). Die zijn onzeker over hun uiterlijk en hongeren zich hierdoor uit. Ze zien in de spiegel altijd een dik meisje. In werkelijkheid zijn ze graatmager maar ze zien zich nog altijd als te dik. Het is een psychische aandoening.

Het komt vaak voor onder onzekere meisjes. Jongens en mannen kunnen het in principe ook krijgen maar dat komt bijna nooit voor. Iemand die aan de ziekte lijdt wil steeds meer afvallen. Zelfs als ze lijken op een wandelend skelet willen ze nog altijd afvallen.

Eetstoornis

Anorexia is een eetstoornis. Dat betekent, dat als je dat hebt, je zo weinig mogelijk wilt eten, zodat je steeds maar magerder en ongezonder wordt. Meisjes krijgen het vooral rond de puberteit. Als ze in de spiegel kijken ziet het er voor henzelf uit alsof ze heel erg dik zijn, terwijl ze eigenlijk juist heel dun en mager zijn, maar dat hebben ze zelf niet door. Ze steken bijvoorbeeld hun vinger in hun keel, als ze veel hebben gegeten, zodat ze gaan overgeven. Ook slikken ze wel laxeermiddelen. Dat zijn pillen waardoor je heel veel naar de wc moet, zodat het eten er ook zo weer uit gaat. Er kan wel wat aan gedaan worden, maar ze willen meestal zelf niet geholpen worden, omdat ze niet willen toegeven dat ze veel te mager worden.

Oorzaken

Er zijn verschillende dingen waardoor je anorexia kan krijgen. Je krijgt het niet als een ziekte, bijvoorbeeld zoals kanker, maar het kan zo zijn dat je een tweede stem in je hoofd hebt, die steeds maar weer zegt dat je slanker moet worden.

Hulp

Als je ouders doorkrijgen dat je te mager wordt, kunnen ze een dokter bellen, en die stuurt je dan door naar een ziekenhuis. Daar krijg je eten met de sondevoeding. Dan krijg je eten door twee buisjes, die verbonden zitten met je neus. De ramen daar kunnen niet open, dus je kan het ook niet door de ramen weer uitbraken. En je wordt sowieso ook heel goed in de gaten gehouden.

Als het echt niet helpt, en je maar niet zwaarder wordt, word je doorgestuurd naar een kliniek waar ze meer van anorexia afweten. Daar kunnen ze je beter helpen. Door psychische therapie kunnen ze je daar helpen. De meisjes zelf vinden dat allemaal echt verschrikkelijk, en ze vinden zelf dan ook dat ze helemaal niks waard zijn, omdat het niet lukt om slanker te worden. In Zuid-Holland bestaat de Ursula-kliniek waar patiënten in laatste instantie kunnen worden opgevangen. De controle is hier bijzonder streng. De anorexiapatiënten worden daar op verschillende niveaus behandeld. In kleine stapjes wordt men dan begeleid totdat men weer naar huis kan, waarna er ook nog diverse controles per week worden uitgevoerd.

Media

  • Bekijk Anorexia Special op https://www.npostart.nl/BNN_101381557
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anorexia_nervosa&oldid=732003"