NS

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

hoofdstuk 1 hoe is NS ontstaan of geschiedenis van NS. N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) is een Nederlandse spoorwegmaatschappij.

Dit semioverheidsbedrijf werd opgericht in 1938 en was tot en met 1994 de enige eigenaar en beheerder van alle spoorlijnen in Nederland, de stations en personenmaterieel.

In 1938 vond een fusie plaats tussen de HSM en SS en ontstond de NS.

 De NS werd een naamloze vennootschap met de Staat der Nederlanden als enig aandeelhouder.

In de Tweede Wereldoorlog kon de NS voortbestaan als zelfstandig bedrijf. De prijs die men ervoor betaalde was dat aan alle wensen van de Duitse bezetter tegemoet werd gekomen. Zo werd door de NS het spoortraject naar kamp Westerbork aangelegd. Bijna honderdduizend Joden zijn met hulp van NS-personeel naar de kampen afgevoerd.

Na de oorlog speelde de  spoorwegen een belangrijke rol in de wederopbouw. Ander vervoer ontbrak in het begin vrijwel, terwijl overal materiaal en personeel nodig was. De spoorwegen zelf hadden grote schade opgelopen tijdens de bezettingstijd en van een normale dienstregeling kon aanvankelijk nog geen sprake zijn.


In 1968 werd het logo zoals nu bekend ontworpen het logo symboliseert het heen en weer rijden van een trein over het spoor.

Hoofdstuk 2 de NS nu

NS heeft gemiddeld 22.000  medewerkers. Ze verdienen 3.040 euro per maand. En ns heeft 1.1 miljoen reizigers per dag.in 2022 maakte ze € 391 miljoen euro winst!

NS, is de grootste vervoerder van passagiers op het spoor in Nederland en bestaat al sinds 1938. ns betekent nederlands spoorwegen NS vervoerde in 2019 dagelijks zo'n 1.000.000 (een miljoen) passagiers.


Nederland heeft het drukst bereden spoorwegennetwerk van Europa. Daarom heeft NS een dienstregeling, een plan hoe de treinen rijden. Die dienstregeling moet vaak aangepast worden, bijvoorbeeld wanneer er een nieuw station komt of een trein harder mag rijden. NS is verantwoordelijk voor ongeveer 5.500 treinen en ook voor de 410 stations, die beheerd worden door ProRail én NS

Hoofdstuk 3 Treinen van NS sprinter De Sprinter is voor korte reisafstanden en stopt op alle tussengelegen stations van het traject. Het is een echte forensentrein, die snel kan optrekken, met transparante doorkijk (sociaal veilig) en veel, duidelijk herkenbare, brede deuren voor snel en gemakkelijk in-en uitstappen. Door de ruime balkons zijn er meer staplaatsen om in de spits meer reizigers mee te kunnen nemen. Het exterieur van de Sprinter bestaat uit de kleuren wit en blauw.

de intercity De Intercity is een trein die geschikt is voor de middellange en lange reisafstanden en stopt op de (middel-)grote stations. Comfortabele treinen met voorzieningen die gericht zijn op een langere reistijd. Alle Intercity’s beschikken standaard over stiltezones. In de gemoderniseerde dubbeldekkers lenen de bovenverdiepingen zich erg voor lezen en werken (meer bankjes achter elkaar). Hier zitten dan ook de stiltezones. De benedenverdiepingen lenen zich meer voor gezelligheid en een goed gesprek met bijvoorbeeld meer bankjes tegenover elkaar en loungebanken. Het exterieur van de Intercity bestaat uit de kleuren geel en blauw.

Voorzieningen

Alle treinen van NS die op het Nederlandse spoor rijden bieden standaard:

1e en 2e klas, herkenbaar aan de klasse-aanduiding aan de buitenzijde en binnenzijde van de trein

Fietsfaciliteiten op het balkon

Voorzieningen voor mindervaliden

Actuele reisinformatie, schermen met reisinformatie en auditieve reisinformatie (omroepberichten)

Wifi in Intercity’s (en vanaf 2017 in de nieuwe Sprinters van NS)

Toiletten (in toenemende mate rolstoeltoegankelijk)

In veel treinen van NS is een vorm van kunst te vinden



Treinen houden niet van winter Soms passen ze de dienstregeling een dag van tevoren aan; als ze weten dat het slecht weer wordt bijvoorbeeld. Want sneeuw, storm en vrieskou zijn geen vrienden van treinen en wissels. Omdat we het belangrijk vinden dat er treinen blijven rijden zetten ze minder treinen in. Dat klinkt misschien gek, maar hoe meer treinen, hoe meer treinen er last van hebben als er eentje onderweg kapot gaat. Dat aanpassen is heel ingewikkeld, om alle treinen en mensen voor een dag anders te laten rijden. Maar ze hebben er inmiddels zo veel ervaring in dat iedereen weet wat hij moet doen. Natuurlijk testen ze alle (nieuwe) treinen ook goed, ook omdat ze dan zo goed mogelijk voorbereid zijn op de winter. En op de herfst! Als er blaadjes op de rails vallen, wordt het extra glad en kunnen de wielen gaan slijten. Hier hebben ze ook trucjes voor, zoals bijvoorbeeld het spuiten van een soort pindakaas op de rails, zodat de wielen meer grip hebben op de rails.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=NS&oldid=889497"