Byzantijnse leger
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
Het Byzantijnse leger of het Oost-Romeinse leger waren de gecombineerde strijdkrachten van het Oost-Romeinse rijk (algemeen bekend als het Byzantijnse rijk ) van 395 tot 1453, de val van het rijk . Het is rechtstreeks geërfd van het Romeinse leger en behoudt zijn waarden en talrijke titels. De belangrijkste eenheid was de cavalerie, die voornamelijk uit catafracten bestond .
De organisatie van het Byzantijnse leger is in de loop van zijn geschiedenis sterk veranderd, evenals de rekrutering ervan: het rekruteerde troepen uit de volkeren van de veroverde gebieden, maar in bepaalde perioden ook in grote aantallen huurlingen. Het kwam met name in botsing met de Perzen, vervolgens met de Seltsjoekse Turken , de kruisvaarders en het Ottomaanse rijk .
Rangen en hiërarchie
Het Byzantijnse leger is dankzij specifieke titels erg hiërarchisch . Deze titels evolueren in de loop van de tijd, afhankelijk van de hervormingen van het leger en de behoeften van die tijd. In het bijzonder worden ze hernoemd van Latijn naar Grieks : dit is hellenisering.
Vanaf de Komneni wordt het leger aangevoerd door de megas domestikos ( grote dienaar ), de vloot wordt geleid door een admiraal , de megadux ( megaduc ). Er zijn ook andere titels van minder belang, zoals de drongaire die de leider is van een regiment van doorgaans een paar duizend man, of de hecatontarch en de decarcus die, net als de centurion en de decurion , de commandanten zijn van honderd soldaten en respectievelijk tien soldaten.
Religie
Het Byzantijnse rijk was gedurende zijn hele bestaan een orthodox-christelijk rijk ; het leger voldeed daarom aan de orthodoxe dogma's en onderwierp zich geestelijk aan de patriarch van Constantinopel , zoals alle Byzantijnse burgers. Het Byzantijnse leger ontwikkelde ook bepaalde religieuze tradities, zoals het zingen van het Kyrie eleison vóór veldslagen, het 'zuiveren' van zichzelf en het tweemaal per dag bidden. Sommige geschriften melden dat generaals soms wel vier dagen vastten om de overwinning te behalen. De invloed van de Orthodoxe Kerk op het leger is dan ook zeer groot .
Geschiedenis van het leger
Begin
In de begindagen van het Oost-Romeinse Rijk was het Byzantijnse leger eenvoudigweg het deel van het Romeinse leger dat de oostelijke helft van het Romeinse Rijk diende . De soldaten waren toen vooral lokale Grieken , Armeniërs of Egyptenaren die de keizer van Constantinopel dienden . De Romeinse legioenen , grondig herzien door de opeenvolgende hervormingen van de Romeinse keizers Diocletianus en Constantijn , telden over het algemeen iets meer dan 1.000 man en hun bruikbaarheid nam af ten gunste van de comitatensis , het 'hoofdleger' dat enkele legioenen samenbracht, maar ook contingenten van soldaten. cavalerie en eenheden van verschillende sterkte, genaamd numerii . In 395, met de verdeling van het Romeinse Rijk, was het legioen niet langer de belangrijkste eenheid van het Oost-Romeinse leger, verdrongen door de cavalerie die nu de hoofdmacht van het Byzantijnse leger vormde.
Onder Justinus I
Toen keizer Justinianus I in 527 aan de macht kwam, reorganiseerde hij het Byzantijnse leger grondig . Hij verdeelt het in zes soorten training:
- de bewaker van Constantinopel , verantwoordelijk voor het handhaven van de orde in de hoofdstad en haar omgeving;
- de limitanei , die de grenzen van het rijk bewaken (hun naam komt van limes , de grens);
- de stratiotoi , het reguliere leger, vertegenwoordigde het grootste deel van het Byzantijnse leger ten tijde van Justinianus;
- de bucellarii (letterlijk de ‘koekjeseters’), een onregelmatig leger bestaande uit bereden soldaten van allerlei soorten en achtergronden, die meestal worden betaald door een Byzantijnse generaal die hen mee wil nemen op een militaire campagne (wat generaal Belisarius zal bijvoorbeeld doen );
- de foederati ( federaten ), ‘barbaarse’ volkeren die bondgenoot waren van het rijk en vrijwillig een aantal van hun contingenten onder het gezag van Byzantijnse generaals plaatsten;
- de geallieerden , onafhankelijke barbaarse legers die de belangen van het rijk dienen.
Dankzij de menselijke en materiële hulpbronnen van het Byzantijnse rijk onder Justinianus I kon de keizer een gigantisch leger in stand houden; historici uit die tijd, zoals Procopius van Caesarea , spreken van 300.000 tot 350.000 soldaten die in de vier uithoeken van het rijk waren ingezet! Ondanks dit aantal hadden de Byzantijnse legers die tijdens oorlogen en militaire campagnes werden ingezet zelden meer dan 20.000 man in hun gelederen. Maar tactiek speelde een grote rol in gevechten; Bij de Slag bij Dara bijvoorbeeld verpletterde de Byzantijnse generaal Belisarius , met slechts 25.000 man, een leger van 40.000 tot 50.000 Sassanidische soldaten . Later, tijdens de Vandalenoorlog , vernietigde Belisarius het 30.000 man sterke Vandalenkoninkrijk met ongeveer 16.500 soldaten.
Tegelijkertijd evolueerden de wapens en uitrusting van Byzantijnse soldaten. Zware infanteriesoldaten zijn bewapend met speren , soms bijlen , en beschermen zichzelf met schilden en borstplaten. De lichte infanterie beschikt over contingenten van minder beschermde maar meer mobiele boogschutters . Omdat ze het rijk bovendien effectief moesten verdedigen tegen de Sassanidische catafracten , bedekten de Byzantijnse ruiters, die de belangrijkste eenheid van het leger vormden, zichzelf met zware bepantsering, de catafracten; de cavalerie bestaat nu uit cataphracten (in het Grieks κατάφρακτος ). Ondanks alles blijft er lichtere cavalerie over, net als lichte infanterie. Alle ruiters, zowel catafracten als lichte ruiters, rusten zichzelf soms uit met bogen , soms met speren , zwaarden of bijlen .
Ontstaan van thema's
Aan het begin van de 7e eeuw had het Byzantijnse rijk , dat in grote moeilijkheden verkeerde omdat het aan al zijn grenzen werd bedreigd door de Sassaniden , de Slaven , de Longobarden en de Avaren , en op de rand van een burgeroorlog stond, militaire hervormingen nodig. Keizer Heraclius , die Phocas in 610 omver wierp, begon een proces dat onder het bewind van zijn opvolger Constant II zou leiden tot de vorming van de eerste thema's . Deze zijn gebaseerd op een eenvoudige bediening.
Het thema is een burgerlijke en militaire provincie die wordt geregeerd door de strateeg , een generaal die optreedt als de meester van de regio op de manier van de West-middeleeuwse heer , en die de wet maakt in naam van de keizer van wie hij zijn bevelen en bevelen overneemt. zijn positie. Een thema wordt verdedigd door ongeveer 9.600 soldaten; deze soldaten ontvangen elk land van de keizer waar ze zich vestigen en leven van wat ze produceren. De overheid hoeft ze dus niet te betalen, omdat ze van hun land leven. Bovendien verbinden de soldaten van het thema zich ertoe, door deze overeenkomst met de keizer te sluiten, ervoor te zorgen dat hun nakomelingen zich ook bij het leger voegen; het is daarom een onuitputtelijke bron van mannen voor het Byzantijnse leger.
De eerste vijf thema's zijn het thema van de Armeniërs , dat van de Opsikion , de Thracesiërs , de Anatoliërs en het maritieme thema van de Karabisianoi , waarbij de laatste verantwoordelijk is voor het verzekeren van de zeeverdediging van de kusten van het rijk. Deze thema's situeren zich allemaal in Klein-Azië , dat in die tijd een zeer bedreigde provincie van het Byzantijnse Rijk was vanwege de territoriale expansie van de islamitische Arabieren . Maar naarmate de strategen steeds machtiger werden en potentieel in staat waren de keizer omver te werpen, verdeelde hij de thema's geleidelijk in kleinere provincies, en daardoor minder bedreigend voor de Basileus .
De legers van de thema's omvatten elk twee tourmata , bestaande uit 2.400 soldaten, zelf verdeeld in zes drongoi (eenheden van 400 soldaten). Elk van deze drongoi is verdeeld in twee banda (eenheden van tweehonderd soldaten), die op hun beurt zijn verdeeld in eeuwen en vervolgens in decuries. De decuries zijn verdeeld in twee eenheden van vijf soldaten.
De tagmata
Onder de Komnenen
Organisatie
Soldaten
Wapens
Onder de Angeloi
Van 1204 tot 1453
De val van Constantinopel
Infanterie
Cavalerie
Marine
7e - 11e eeuw
11e eeuw - vierde kruistocht
Vierde kruistocht - Val van Constantinopel
Overige
De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van de Franse Vikidia. De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. |